Hírek

Először bocsátottak ki Máltán nemsemeleges útlevelet

Máltán 2017. szeptemberében vezették be, hogy a férfi és nő opciók mellett a nem megjelölésénél a semleges “X” is állhat valakinek a hivatalos okmányaiban. Mindezt a parlament hagyta jóvá, amikor két évvel ezelőtt elfogadta a Nemi Identitás Törvényt (Gender Identity Act).

Az első útlevelet és személyi igazolványt, amelyben “X” szerepel, az Identity Malta adta ki.

Az esemény alkalmából Julia Farrugia Portelli Reformokért felelős Parlamenti Titkár egy támogató Facebook bejegyzést tett közzé kedd reggel. Az “X” bevezetésével kapcsolatos jogi változás tavaly szeptemberben lépett életbe.

Ez annak köszönhető, hogy a parlament 2015-ben elfogadta a Nemi Identitás Törvényt, amely nagyban megkönnyíti, hogy valaki elismertesse az állammal a nemét.

Bejegyzésében Farrugia Portelli úgy írt erről a lépésről, mint amellyel Málta közelebb került az “egyenlőség” megteremtéséhez.

Az Identity Malta által használt számítógépes program olyan egyszerű változtatásokat vezetett be, amelyekkel bárki beadhat egy kérelmet és abban az “X” opciót választhatja. Az illetőnek összesen annyit kell tennie, hogy közjegyző előtt nyilatkozik, amit csatolni kell a beadványhoz.

Forrás: Transvanilla

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb