Nagyvilág

Előre nem jelzett felhőszakadás döntötte be anyagilag a szöuli pride szervezetet

szöuli pride
Fotó: sqcf.org

 

Bajba került a szöuli pride, avagy hivatalos nevén a Seoul Queer Culture Festival. Ezt maguk a szervezők jelentették be a honlapjukon. Három év kihagyás után idén júliusban tartották meg a pride felvonulást a dél-koreai fővárosban, amelyen mintegy százezren vettek részt. Több nyugati ország nagykövete is felszólalt az eseményen, a beszédeket időnként ellentüntetők hangoskodása zavarta meg.

Az eseményt azonban heves esőzés szakította félbe, amit a szervezők szerint nem jelzett előre a meteorológiai szolgálat.

 

szöuli pride
Felvonuló az esős szöuli pride-on / Fotó: sqcf.org

 

Az elhalasztott programok és a felhőszakadásban elázott felszerelések olyan költséget rónak a szervezőkre, amelyet jelenleg nem tudnak kifizetni. A szöuli pride mintegy 40 millió vonos, azaz körülbelül 12 millió forintos adósságot halmozott fel, amit szeptember 20-ig kell kiegyenlíteniük.

A szervezők ezért a közösség segítségét kérték, adományokat gyűjtenek az adósság kifizetésére. A pride szervezőinek nincs könnyű dolga a támogatók felkutatásában: Dél-Koreában LMBTQ szervezetek sem az államtól, sem a nagyobb cégektől nem remélhetnek anyagi segítséget.

Az országban meglehetősen patriarchális, konzervatív szemlélet érvényesül, ráadásul statisztikailag a kereszténység a vezető vallás, melynek képviselői bűnnek tartják a homoszexualitást.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb