Hírek

Előbújt az első brit hivatásos focibíró

Akármennyire is egyenlőség pártiak a nyugati országok polgárai, a sport világában az LMBT-közösség elfogadása lassúbb folyamat. Különösen így van ez az olyan, hagyományosan férfias sportágakkal, mint a labdarúgás. Nem véletlen, hogy mind a mai napig alig van pár hivatásos focista, aki nyíltan fel merte vállalni másságát, noha pletykák szerint vannak bőven. De a helyzet a hivatásos focibírók között sem rózsásabb. Jesús Tomillerót például az első nyíltan meleg spanyol focibíróként ismerte meg a világ. A 21 éves férfit viszont akkora mennyiségű homofób támadás érte, hogy nem bírta tovább, és felhagyott a szenvedélyével.

Mindezek után különösen nagy jelentőséggel bír, hogy coming outolt a 32 éves brit bíró, Ryan Atkin. “Bírói munkám során önmagában az, hogy meleg vagyok, semmiben nem befolyásol. De ha egyenlőségről, sokszínűségről beszélünk, akkor igenis fel fogom hozni, mert akkor bizony számít.” – nyilatkozta a fiatalember a Sky Sports-nak.

Ryan Atkin

Atkin maga is elismeri, hogy a homofóbia még mindig komoly gond a sport világában, de a saját bőrén is tapasztalja, hogy a helyzet egyre jobb és ebben jelentős szerepe van, a figyelemfelhívó kampányoknak. “Egyre több labdarúgó csapatnak van saját LMBT szurkolói klubja és olyan jelentős sportmárkák, mint az adidas és a Nike is segítenek az elfogadás üzenetét közvetíteni szerte a világon.

Vajon az előbújás segít Atkinnek jobb bíróvá válni? “Azok az emberek teljesítenek kiemelkedően munkahelyükön, akik a legjobban érzik maguk a bőrökben. Nincs ez máshogy a professzionális sport világában sem. A világ legjobb bírói teljes személyiségüket beleteszik a munkába.

Ryan Atkin

Hogy mit hoz a jövő? Egyelőre maga Atkin sem tudja, hiszen történelmi lépésével az ismeretlenbe lépett. “Bízom benne, hogy lépésem, akármilyen kicsi és jelentéktelen is, erőt és bátorságot ad majd másoknak is és pár éven belül az ehhez hasonló interjúkra nem is lesz szükség.

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous post

Jaimie Wilson ma este nyolctól a Szigeten

Next post

Nyálcsorgató - Nyaralni ment a világ legszexisebb matektanára