Hírek

Előbújt a dán jégkorongos

Élő televíziós adásban coming outolt a professzionális dán jégkorongos, Jon Lee-Olsen, és korábbi tapasztalatairól és a bejelentés fogadtatásáról is mesélt.

 

Jon Lee-Olsen

 

A Go’ aften című hírműsorban beszélt nyíltan szexuális orientációjáról a 27 éves sportoló, ahol azt is elárulta, hogy készen áll bármilyen negatív visszajelzésre az emberektől. Lee-Olsen is tisztában van vele, hogy a sport világában kevés meleg és biszexuális férfi előbújásáról hallhatunk, éppen ezért is érezte ezt fontos lépésnek. Arról nem is beszélve, hogy ezzel ő lett az első nyíltan meleg játékos Dánia nemzeti jégkorong csapatában, a Metal Ligaenben – írja az Out.

Valójában az egész világon csupán három profi szintű férfi hokijátékos van, beleértve a kanadai Brendan Burke-öt és a svéd Lars Peter Karlssont.

„Természetesen megvan annak a veszélye, hogy valaki kiabálni vagy faggatózni kezd a meccsek alatt. Ez olyas valami, amire készen kell állnom, és éretten kell kezelnem. De úgy érzem, készen állok arra, hogy megmutassam a világnak, lehetsz egyszerre meleg és jégkorongozhatsz”

– nyilatkozta Jon Lee-Olsen a műsorban.

Lee-Olsen augusztusban bújt elő csapattársainak, miután évekig elrejtette valódi énjét, és azt is tettette, hogy lányokkal randizik. Végül küldött egy üzenetet társainak, amelyben az állt, hogy szeretne egy terhet levenni a válláról, és reméli, ez az információ semmin sem fog változtatni közöttük. Természetes érzés, hogy valósággal rettegett a pillanattól, amikor felfedi titkát, hiszen előfordulhatott volna, hogy társai elfordulnak tőle. Ehelyett azonban valami teljesen más történt, amire Lee-Olsen nem is számított.

„Azt mondták, tisztelik bennem, hogy végre elmondtam nekik, és hogy én még mindig ugyanaz az ember vagyok, aki eddig is. Azt hiszem, ezek után nagyobb a nyitottság és az összetartás a csapatunkban. Most már szabadon beszélhetünk a mindennapjainkról, mindenféle gát és álca nélkül.”

Társai szerint Lee-Olsen játéka is sokat javult most, hogy megszabadulhatott titkától, mely teherként nehezedett rá oly sok éven keresztül.
Bár a dán játékos előbújása például szolgálhat mások számára, a jégkorong területén még mindig van hova fejlődni. A Nemzetközi Jégkorongszövetségnek például még sosem volt nyíltan LMBTQ játékosa. Egy felmérés szerint sokan azért titkolják szexuális irányultságukat, mert félnek attól, hogy ez negatív hatással lehet karrierjükre.

 

 

Previous post

"Biztosak vagyunk abban, hogy a 2022-es EuroPride történelmi esemény lesz"

Next post

Kreatívan vágott vissza a homofób szidalmakra egy szépségszalon