Hírek

Előbújt a dán jégkorongos

Élő televíziós adásban coming outolt a professzionális dán jégkorongos, Jon Lee-Olsen, és korábbi tapasztalatairól és a bejelentés fogadtatásáról is mesélt.

 

Jon Lee-Olsen

 

A Go’ aften című hírműsorban beszélt nyíltan szexuális orientációjáról a 27 éves sportoló, ahol azt is elárulta, hogy készen áll bármilyen negatív visszajelzésre az emberektől. Lee-Olsen is tisztában van vele, hogy a sport világában kevés meleg és biszexuális férfi előbújásáról hallhatunk, éppen ezért is érezte ezt fontos lépésnek. Arról nem is beszélve, hogy ezzel ő lett az első nyíltan meleg játékos Dánia nemzeti jégkorong csapatában, a Metal Ligaenben – írja az Out.

Valójában az egész világon csupán három profi szintű férfi hokijátékos van, beleértve a kanadai Brendan Burke-öt és a svéd Lars Peter Karlssont.

„Természetesen megvan annak a veszélye, hogy valaki kiabálni vagy faggatózni kezd a meccsek alatt. Ez olyas valami, amire készen kell állnom, és éretten kell kezelnem. De úgy érzem, készen állok arra, hogy megmutassam a világnak, lehetsz egyszerre meleg és jégkorongozhatsz”

– nyilatkozta Jon Lee-Olsen a műsorban.

Lee-Olsen augusztusban bújt elő csapattársainak, miután évekig elrejtette valódi énjét, és azt is tettette, hogy lányokkal randizik. Végül küldött egy üzenetet társainak, amelyben az állt, hogy szeretne egy terhet levenni a válláról, és reméli, ez az információ semmin sem fog változtatni közöttük. Természetes érzés, hogy valósággal rettegett a pillanattól, amikor felfedi titkát, hiszen előfordulhatott volna, hogy társai elfordulnak tőle. Ehelyett azonban valami teljesen más történt, amire Lee-Olsen nem is számított.

„Azt mondták, tisztelik bennem, hogy végre elmondtam nekik, és hogy én még mindig ugyanaz az ember vagyok, aki eddig is. Azt hiszem, ezek után nagyobb a nyitottság és az összetartás a csapatunkban. Most már szabadon beszélhetünk a mindennapjainkról, mindenféle gát és álca nélkül.”

Társai szerint Lee-Olsen játéka is sokat javult most, hogy megszabadulhatott titkától, mely teherként nehezedett rá oly sok éven keresztül.
Bár a dán játékos előbújása például szolgálhat mások számára, a jégkorong területén még mindig van hova fejlődni. A Nemzetközi Jégkorongszövetségnek például még sosem volt nyíltan LMBTQ játékosa. Egy felmérés szerint sokan azért titkolják szexuális irányultságukat, mert félnek attól, hogy ez negatív hatással lehet karrierjükre.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb