Lifestyle

Előbújni mindenek felett

Olvasóink java tisztában van vele, hogy megosztani mással legféltettebb titkunkat – nevezetesen azt, hogy velünk azonos neműekhez vonzódunk – az egyik legnehezebb feladat. Van, aki hónapokig, akár évekig készül rá, hogy elmondja testvérének, barátainak, édesapjának. Van, aki végül képtelen rászánni magát. Azoknak, akik rivaldafényben élnek, még súlyosabb a terhük. De ha megteszik, emberek ezrei, milliói örülnek velük.

2016-ban az egyik legnagyobbat talán A zöld íjász és a Teen Wolf – Farkasbőrben című sorozatok sztárja, a felháborítóan jóképű Colton Haynes coming outja szólt. A fiatal színész az Entertainment Weeklynek adott interjúban nyílt meg: “Azt hiszem, egy idő után mindenkinek meg kell hoznia ezeket a döntéseket, és én most jutottam el idáig. Úgy éreztem, hogy becsapom az embereket, ha nem mondom el mindazt, amit már el kellett volna mondanom.” Haynes azt is elárulta, hogy családja és közeli barátai évek óta tudják, hogy meleg. Tumblr-ös körökben sok rajongója eddig is tényként kezelte a dolgot, amire rásegített, hogy a színész évek óta kiáll az LMBT jogokért – bár utóbbit sokan egyszerűen azzal indokolták, hogy van egy meleg bátyja.

Colton Haynes

„Mindannyiunk életében eljön az a pillanat, amikor még jobban meg szeretnénk határozni, kik is vagyunk valójában. Nekem ez az elmúlt három hónapban jött el, és ez az idő volt életem legnehezebb időszaka, de a legfelszabadítóbb is. Egy a lényeg: képes vagyok beismerni magamnak és a családomnak, hogy meleg vagyok” – utóbbi gondolatokat már Trey Pearson, az Everyday Sunday nevű keresztény rock-banda tagja osztotta meg egy online magazinnal májusban. A konzervatív családban felnőtt fiatalembernek már csak azért is volt rendkívül nehéz meghozni döntését, mert nős és két gyermek édesapja. Trey azonban szerencsés, felesége – akit esküvőjük napján csókolt meg először, annyira tisztelte – a lehető legjobban reagált a bejelentésre, amit férje húsz éven keresztül igyekezett elnyomni magában. Most azon gondolkodnak, hogy oldják meg kisfiuk és kislányuk nevelését amellett, hogy ők már csak barátok maradnak.

Sajátos pillanatot választott az előbújásra a 23 éves tenerifei Daniel Rodríguez, aki 2016-ban ötven férfi közül nyerte el a Mr. International Spain címet. Szerinte a szexuális orientáció nem érdekes a cím elnyerése szempontjából, ezért is volt lehetséges, hogy csak a verseny után vállalta fel nyíltan melegségét. Előbújását követően többen kritizálták, mondván, hogy egy meleg férfi nem lehet vonzó a nők szemében, és ezért árt a verseny népszerűségének. “Szerintem nincs igazuk. Egy meleg srác pont olyan férfias tud lenni, mint egy hetero. A szexuális irányultságomtól eltekintve ugyanúgy el tudom csábítani a nőket is.” Arra a kérdésre, hogy valamelyik versenytársa megtetszett-e neki, nemleges választ adott, hozzátéve: “De hát időm sem volt megnézni őket rendesen!”

Daniel Rodríguez

Végezetül ugyanerre az évre datálható az angol királyi család első előbújása is. Szeptemberben II. Erzsébet unokatestvére, Lord Ivar Mountbatten mondta el, hogy a férfiakhoz vonzódik. Az 53 éves főrend márciusban egy svájci sívakáción ismerkedett meg 54 éves partnerével. A kapcsolatukat csak most vállalta fel a nyilvánosság előtt, miután a feleségével és gyermekeivel is megbeszélte a dolgokat. A Daily Mailnek nyilatkozva azt mondta, megkönnyebbült. “Fiatalként a melegséget mi úgy hívtuk, a szerelem, amelyet nem nevezünk nevén. De szenzációs, hogy milyen messzire jutottunk az elfogadás terén. A coming out egy eléggé vicces kifejezés, de ha úgy vesszük, akkor ezt tettem én, a magam virágnyelvén. És boldog vagyok, hogy megtettem. Bizonyos mértékben még most is küzdök a szexualitásommal, de az is egy remek utazás volt, hogy ide eljutottam.”

Waliduda Dániel

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb