Hírek

Elmarad az idei Budapest Pride Felvonulás

Egy hét alatt 37 programmal és Felvonulás helyett alternatív eseményekkel fog zajlani az idei Budapest Pride Fesztivál – olvasható a Szivárvány Misszió Alapítvány által közzétett sajtóközleményben.

“Természetesen a jelenlegi járványügyi helyzetben nem fogunk húszezer embert egy helyre csődíteni. A környező országokban és a hazánkban is növekvő esetszámokhoz igazodnunk kell, hiszen a fő célunk mindig is az volt, hogy a Felvonulás szabadon és biztonságosan valósuljon meg – kordonok nélkül, előtérbe helyezve az érdekérvényesítést és a civil összefogást, erősítve az alulról szerveződő mozgalmakat, mindent megtéve a résztvevők biztonságáért. – nyilatkozta Majercsik Johanna, a Budapest Pride sajtószóvivője. – Jelenleg úgy tudjuk garantálni a résztvevők biztonságát, ha nem szervezünk húszezres tömegrendezvényt, hanem alternatív módokat találunk a politikai üzeneteink közvetítésére.

 

Budapest Pride 2019

“Fel fogjuk hívni a figyelmet az LMBTQ embereket érő jogi és társadalmi diszkriminációkra. Elengedhetetlen, hogy tematizáljuk azt, hogy az LMBTQ embereknek Magyarországon állandó fenyegetettség-érzésben kell élnünk, folyton azt kell várniuk, hogy milyen salátatörvénnyel próbálják meg tovább nyirbálni a jogaikat. A kormány korlátozza azt, hogy a magyar állampolgárok szabadon önmaguk lehessenek. Azt mondja a szivárványcsaládokra, hogy nem családok, és törvényben tiltja a transznemű emberek számára a létbiztonság minimumát jelentő jogi nemváltást. Ezért kell közösen kiállnunk és küzdenünk egy olyan jövőért, ahol mindenki szabadon és boldogan élhet, ahol semmilyen hatalom nem kényszeríti az ideológiáját az emberekre, ahol a félelem és a szorongás helyét átveszi a szolidaritás és a közösségi cselekvés. “Vedd vissza a jövőd!” – szól a 25.  Budapest Pride Fesztivál szlogenje, és a célunk az, hogy a huszonötödik jubileumot a hagyományainknak megfelelően büszkén, bátran ünnepeljük meg, és összefogva kezdeményezzünk párbeszédet egy biztonságosabb és boldogabb jövő tervezéséről.” – mesélte Majercsik.

“A legfontosabb, hogy Budapest Pride mindig lesz. Büszkék vagyunk a rugalmasságunkra, arra, hogy bármilyen helyzethez képesek vagyunk alkalmazkodni. Huszonötödik alkalommal szervezzük a Fesztivált és a Felvonulást – közben kormányok, pártok, ideológiák, gazdasági és egészségügyi válságok jöttek-mentek, viszont a Pride maradt és növekedett. Tovább fogjuk ápolni és erősíteni a hagyományainkat, és építeni fogjuk azt a közösséget, ahol érték az önismeret, ahol nem egyéni vezetők, hanem csoportok hoznak döntéseket, ahol a tudásátadás közös érdek, ahol tiszteljük önmagunk és egymás határait, ahol a sokféleség megbecsülendő érték. Sokat tanultunk az idei koronavírus-válság alatt újratervezésről, fenntarthatóságról és kríziskezelésről, ezeket mind beépítjük majd a jövőbeni munkánkba, hogy még jobban tudjuk képviselni a magyarországi LMBTQ emberek érdekeit.”

A szervezők a konkrét, Felvonulást helyettesítő eseményeken még dolgoznak – hiszen nem gyors, hanem jó döntéseket akarnak hozni.

A 25. Budapest Pride Fesztivált változatlanul megtartják – egy hét alatt 37 túlnyomórészt ingyenes eseményen vehetnek majd részt az érdeklődők, LMBTQ emberek és támogatók egyaránt. A programokon is extra járványügyi intézkedéseket tesznek majd a résztvevők védelmében, igazítva az augusztus közepi előírásokhoz és ajánlásokhoz. A színes programkínálatban 25 civil szervezet és informális csoport által szervezett események vesznek részt, a közös biciklitúrától az LMBTQ keresztény workshopig, a társasjáték esttől a színházi előadásokon át át filmvetítésekig. A fesztivál során szó lesz többek között a LMBTQ orvosok tapasztalatairól, politikai reprezentációról, LMBTQ-barát pszichológusválasztásról, hallássérült LMBTQ emberek tapasztalatairól, családon belüli elfogadásáról és szivárványcsaládokról. A Budapest Pride saját szervezésű “Pride Academy” nevű programsorozata pedig tematizálja majd a rasszizmus, a lakhatási válság, a patriarchális elnyomás, a demokrácia válsága és a klímakrízis okozta problémákat.

“Bízunk benne, hogy mivel ebben az évben a Felvonulás nem viszi el a reflektorfényt, nagyobb figyelem esik majd a Budapest Pride Fesztivál valódi erejére: a közösségépítő programokra, a közös tanulásra, egymás megismerésére, a párbeszédek kezdeményezésére és a hidak építésére. Hiszen ezért csináljuk – hogy önszerveződésre, közösségek építésére, és önmagukért való kiállásra bátorítsuk a társadalom minél több tagját “ – tette hozzá Majercsik Johanna sajtószóvivő.

Previous post

25 éves meleg szeretője zsarolta coming outtal a nagypapát

Next post

Lelkes támogatója az átnevelő terápiáknak Trump tanácsadója