Hírek

Elkezdték kiengedni a börtönből a megkínzott azeri melegeket

Legalább száz meleg és transznemű személyt tartóztattak le szeptember végén a kaukázusi országban, akiket aztán megvertek vagy megkínoztak a rendőrök. A hatóságok nagyszabású razziát tartottak a fővárosban, Bakuban, és a letartóztatottakat kényszerítették, hogy adják meg barátaik és ismerőseik címét is.

A rendőrség tagadta, hogy az akciónak köze lenne a szexuális orientációhoz, vagy nemi identitáshoz, csupán prostitúció-ellenes intézkedésről volt szó. Más források szerint “a nemzet erkölcsi értékei védelmében” léptek fel a rendőrök.

A Belügyminisztérium e hétfői sajtóközleményében megerősítette, hogy olyan embereket tartóztattak le, akik “megzavarták a közrendet és veszélyt jelentenek a közegészségre”. Ezen illetőknél nemi betegségek után kutattak.

Október másodikán éjjel előzetes tájékoztatás nélkül lassacskán elkezdték kiengedni a börtönből az áldozatokat. A Human Rights Watch folyamatosan igyekszik felvenni velük a kapcsolatot, azonban érthető módon mindenki rendkívül óvatos.

Javid Nabiyev, a helyi LMBTQ szövetség elnöke szerint hirtelen, minden ok nélkül kezdett a rendőrség a melegek elleni hajtóvadászatba. A vezető egy rendőrségi szóvivőt idézett, aki szerint nem hagyományos szexuális orientációjú személyek gyűlnek össze rendszeresen Baku központjában prostitúció miatt, és a környékbeli lakosok kérték a hatóságok közbelépését. Nabiyev szerint ez ostobaság.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb