HírekPride

Elkezdődött a 2016-os Budapest Pride

Velünk teljes! mottóval megkezdődött a 21. Budapest Pride LMBTQ fesztivál péntek este Budapesten. A július 3-áig tartó programsorozat hivatalos megnyitóján a fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke egyebek mellett azt mondta, szeretnék, ha ez a fesztivál olyan örömünnep lenne, mint egy focigyőzelem.

Nagy Szilvia azt is mondta, szeretnék, ha a politikai közbeszéd nem lenne sértő, megalázó, lekezelő, és azt is szeretnék, ha a kormányszóvivő megemlékezne a Pride hetéről, továbbá ha a felvonulásukon a rendőrség a maroknyi rendzavarót kerítené körbe, nem pedig az ünneplő tömeget.

A terézvárosi New Orleans Clubban tartott esti rendezvényen felolvasták az ombudsmannak a kulturális fesztivált köszöntő levelét. Ebben Székely László az idei Pride mottójára utalva egyebek mellett azt írta, az LMBTQ emberek, ahogy más kisebbségi csoportok is, a társadalom integráns és értékes szereplői. Utalt arra, hogy az Alkotmánybíróság gyakorlata értelmében a szexuális irányultság és a nemi identitás a személyiség lényeges, és így különös védelmet igénylő vonásának tekintendő. A társadalom teljessége csak akkor valósulhat meg, ha a többségitől eltérő identitások nyílt vállalása nem jár megbélyegzéssel, ha senkinek nem kell titkolnia a személyiségének lényeges vonásait – fogalmazott az ombudsman.

MTI Fotó Marjai János

Nagy Szilvia a Szivárvány Misszió elnöke átveszi a Háttértársaság díját (Fotó: MTI/Marjai János)

A fesztivál nyitóbeszédét idén Kiss Tibor Noé író tartotta, aki egyebek mellett arról beszélt, minden kirekesztettnek a saját sérelme, az őket érő diszkrimináció fáj, pedig ha közel mennének a másikhoz, megérthetnék egymást. Ezzel összefüggésben felidézte egyik legszomorúbb élményét, amikor egy transzszexuális közösségben többen cigányoztak. Van olyan, amikor a kirekesztettek is kirekesztenek másokat – hívta fel a figyelmet.

Arról is beszélt, próbálják meg azokat is megérteni, akik elutasítják őket. Meg kellene tanulnunk úgy kiállnunk magunkért, hogy közben megpróbáljuk megérteni azokat, akik velünk szemben állnak. Miért ne kezdhetné el ezt a gesztust ez a közösség gyakorolni? – vetette fel.

A szervezet ismertetése szerint a jövő hét végéig tartó fesztivál koncertekkel, kiállítással, irodalmi és színházi programokkal, tánctanítással, margitszigeti futással és piknikkel, játék- és táncesttel, valamint beszélgetésekkel és vitafórummal várja az érdeklődőket. Az idei elvonulást – amelyről a fesztivál leginkább ismert – július 2-án, szombat délután tartják.

Budapest, 2016. június 24. A svéd Antonia Vai énekesnõ (j) és Barna Margit gitáros a 21. Budapest Pride fesztivál hivatalos megnyitóján a budapesti New Orleans Clubban 2016. június 24-én. MTI Fotó: Marjai Janos

A svéd Antonia Vai énekesnő és Barna Margit gitáros a 21. Budapest Pride fesztivál hivatalos megnyitóján. (MTI Fotó: Marjai János)

 A hivatalos megnyitón – amelyen megemlékeztek a 49 orlandói áldozatról is – átadták a Háttér Társaság díját, amelyet Nagy Szilvia vehetett át. A rendezvényen mások mellett részt vett Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke, Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, Juhász Péter, az Együtt alelnöke, Schiffer András LMP-s politikus, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Szabó Tímea, a PM társelnöke és Ungár Péter, az Európai Zöld Párt LMP-által delegált elnökségi tagja, valamint több nagykövetség képviselője.

(MTI)

hirdetés

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous post

Kultúra a 2016-os Budapest Pride-on

Next post

SzombArt: Igor Pjörrt fotói