Lifestyle

Elkeseredésében még Taylor Swiftet is bevetette a lengyel LMBTQ-közösség

Hatalmas hazai és nemzetközi felháborodást váltott ki, amikor néhány nappal ezelőtt a 110 ezer példányban heti rendszerességgel megjelenő jobboldali-konzervatív Gazeta Polska lengyel lap olvasóinak “LMBT mentes zóna” feliratú matricát osztogatott az újság mellé. A matricán a szöveg mellett – hogy mindenki számára egyértelmű legyen az üzenet – egy áthúzott szivárványszínű kör is látható.

 

Kövekkel támadtak a pride felvonulásra Lengyelországban

 

Az ötlet még a hagyományosan konzervatív Lengyelországban is sok volt. Nemcsak kiváltotta az amerikai nagykövet rosszallását, de a matrica miatt több üzletlánc és terjesztő is bojkottálta a hetilap árusítását, mondván, nem támogatnak olyan gyűlöletkeltést, ami bármilyen csoport ellen irányul.

Egy helyi LMBTQ aktivista, Bartosz Staszewski panaszt nyújtott be a Gazeta Polska ellen a varsói kerületi bíróságon, ami most eltiltotta a lapot a matricák terjesztésétől. Sajtótájékoztatóján Staszewski úgy ítélte meg, hogy ez egy kis győzelem a Lengyelországban tapasztalható homofóbiával szemben.

 

Kövekkel támadtak a pride felvonulásra Lengyelországban

 

Vannak azonban, akik tovább mentek a tiltakozásban. Közéjük tartozik a meleg lengyel pár, Jakub és David, akik felhívást tettek közzé: aki szeretné, készítse el a maga klipverzióját Taylor Swift: You Need To Calm Down című számához. Az eredmény nagyszerűre sikeredett, 350 felvételt kaptak, amelyből aztán összevágták a saját, lengyel LMBTQ verziójukat.

A felvételen a pár mellett feltűnnek többek között drag queenek, televíziós személyiségek, újságírók, aktivisták, de ott van Paweł Rabiej, Varsó alpolgármestere; Robert Biedron, nyíltan meleg pártelnök és európai parlamenti képviselő, valamint Radek Pestka, a Top Model győztese.

 

 

A felvétellel a közösség nemcsak a homofób matricák, hanem a białystoki pride felvonuláson történt erőszak ellen is tiltakozni kíván és felhívni rá a figyelmet, hogy noha több, mint 2 millió LMBTQ ember él ma Lengyelországban, mégis itt van hatalmon az egyik leghomofóbabb kormány.

 

Kövekkel támadtak a pride felvonulásra Lengyelországban

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb