Itthon

Elindult a jelentkezés az idei Drag Queen Hungaryre

2021-ben is megrendezik a Drag Queen Hungary-t, amely évek óta a hazai drag világ legizgalmasabb eseménye. A magas színvonalat a rendezőgárda idén is garantálja, Horváth Gyula Antal szervezővel többek között a jelentkezés menetéről, a zsűriről és a drag queenek társadalomban betöltött szerepéről beszélgettünk.

Milyen szándékkal indítottátok útjára a Drag Queen Hungary-t?

A Drag Queen Hungary története több mint 10 évre nyúlik vissza. Eredetileg egy szűk kör szórakoztatására született és nem is a jelenlegi szervezőgárda fejéből pattant ki. De a győztesek már akkor is büszkén viselték a címet és igyekeztek mainstream dologként megélni. Jelenlegi formájában, mint mindenki számára elérhető tehetségkutató és tehetséggondozó műsor, két éve működik Dóka Tamás irányításával. Az idei a harmadik évad, nekem a második, amelyben szervezőként részt veszek.

 

Horváth Gyula Antal

 

Tamás és én egyaránt úgy gondoljuk, hogy a drag queenek ma is méltó képviselői a meleg társadalomnak. Ez a felfogás minden normális országban. Egy tetőtől talpig beöltözött és kisminkelt drag queen bátrabb, mint egy elnyomott vidéki queer srác és ez a típusú kiállás sokak számára jelenthet inspirációt és mutathat példát.

A drag szépsége és kultúrája, azon belül is a magyar drag népszerűsítése a célunk. Szeretnénk, hogy a világ tudjon a „lányainkról”, és az is cél, hogy Magyarországon ne csak magyar drag queenek lépjenek fel, hanem legyen nemzetközi együttműködés, tanuljanak egymástól, és ami Tamás nagy hitvallása: folyamatosan fejlődjenek, produkcióról produkcióra akarjanak és tudjanak újat mutatni. A drag queenek Európában és a világ minden sarkában tudjanak egymásról és legyenek kíváncsiak is egymásra. Ez nemcsak a drag queenekre, hanem társadalmunkra nézve is nagyon fontos.

Mi a jelentkezés menete idén?

Jelentkezni március elsejétől lehet, e-mailben. A jelentkezőnek a dragqueenhungary@gmail.com címre kell levelet küldenie, amelyben megfogalmazza, hogy szeretne jelentkezni. Fontos, hogy a levél tárgya a Jelentkezés szó legyen és tartalmazza a drag queen nevét is. A levélre válaszként kap egy részletes tájékoztatót és nyilatkozatot, amelyet kinyomtat, kitölt, aláír és elektronikus verzióban visszaküld részünkre mindazokkal a dolgokkal együtt, amiket az értesítő e-mailben felsoroltunk. A jelentkezés akkor tekinthető sikeresnek, amikor erről szóló levelet küldünk.

A sikeresen jelentkezők részére két kategóriát hoztunk létre. Az amatőr kategóriába azok jelentkezését várjuk, akik legfeljebb 3 éve, a professzionális kategóriába azokét, akik több mint 3 éve végeznek előadóművészeti tevékenységet.

A három év lehet összeadott érték is, nem kell folyamatosnak lennie. Például ha valaki egy ponton tartott két év szünetet, majd visszatért, az aktív évek száma összevonható. Ám igyekszünk rugalmasak lenni és ha valaki az évek száma alapján az amatőr kategóriába tartozik, de úgy érzi, hogy már a profik között a helye, akkor a jelentkezését benyújthatja oda is. Ehhez azonban kell egy megalapozott indok és bizottság dönt. Amennyiben a válasz nemleges, megkérdezzük a jelentkezőt, így is szeretne-e indulni. De ugyanez működhet fordítva: valaki az amatőr kategóriába jelentkezik, de a bizottság javasolja, hogy a professzionálisban induljon… Szóval nem egyszerű!

Ki számít a Ti értelmezésetekben drag queennek?

Erről olykor még a szervezők között is akad vita, de tartjuk magunkat az új definícióhoz, miszerint drag queen bárki, aki nemtől és szexuális orientációtól függetlenül női karaktert jelenít meg a színpadon felnagyított, eltúlzott, mégis művészi eszközökkel. Meghatározó szempont ugyanakkor, hogy méltó legyen a meleg társadalom képviseletére.

 Milyen fordulók és kihívások várnak a beválogatott versenyzőkre? 

Az első forduló maga a fényképes jelentkezés amely tartalmaz nyilatkozatot és kvázi motivációs levelet. Utóbbira azért van szükség, mert nem elég az, hogy valaki ki akarja próbálni magát. Nem szeretnék senkit sem megsérteni, de szeretnénk elkerülni a maszkabál-effektust. Ezért van az előválogató szűrője: egy drag queenek legyen motivációja és kitartása.

Miután mindkét kategóriában megvan a maximális létszám, a jelentkezést lezárjuk, még akkor is, ha egyébként a jelentkezési határidő május 22. Az alapján, amit tapasztalunk, hatalmas az érdeklődés, ezért is kell ezeket a szabályokat lefektetni, különben 48 órás versenyünk lenne.

 

 

A versenybe kerültekkel egyeztetjük a részleteket, felhívjuk rá a figyelmet, hogy érdemes kettő műsorszámmal készülni és a díjátadóra olyan frizurát választani, amin látszik és megáll a korona. A versenyzők sorrendje online sorsolás útján lesz ismertetve a Mrs. Devil Show közreműködésével. A verseny előtt természetesen lesz egy próbanap, ahol lehetőségük lesz bejárni a helyszínt és a színpadot. Ugyanitt válaszolunk bővebben a felmerülő kérdésekre, megoldjuk a speciális igényeket.

Azt szeretném leszögezni, hogy a versenyszámok egyforma fény-, hang- és füsttechnikai minőséget kapnak, tehát senkivel nem kivételezünk a háttérből. A verseny az amatőr kategóriával kezdődik és ami a tavalyi évhez képest csavar, hogy a díjátadási ceremóniát követően az Amatőr kategória királynője egyből indulhat a Professzionális kategóriában is a fődíjért.

Kikből tevődik össze a zsűri?

A zsűri névsorát marketing megfontolásból egyelőre nem ismertetjük, de azt biztosan tudom állítani, hogy szakmájukban elismert emberek ülnek majd a versenyzőkkel szemben, akiknek a véleményére érdemes odafigyelni. Van közöttük divattervező-stylist, makeup artist, előadóművész, énekesnő és koreográfus-táncos. Ebből az öt szakmából kértünk fel profi hozzáértőket, mivel az általuk hozott szempontok a zsűrilapon is nagy súllyal esnek majd latba.

Pontosan milyen szerep jut nekik a verseny folyamán?

Azt gondolnánk, hogy a zsűrinek annyi dolga van csupán, hogy írogatja a noteszába 1-től 10-ig a pontokat. A Drag Queen Hungary esetében azonban a zsűritagok minden műsorszám után felszólalnak, méltatják a látottakat. Ezután összesítik, egymás között megvitatják, érvelnek, végül a dobogóra helyeznek három ember. És mindezt kétszer egy nap alatt! Úgyhogy nem lesz könnyű dolguk.

És bár nem tagja a zsűrinak, de szeretném kiemelni Bonnie Andrewst, aki amellett, hogy bőven kiveszi a részét a szervezésben, idén is műsorvezető lesz! A nap folyamán egy KISSMARK ruhában tündököl majd, amely fődíjat is felajánlott a győztesnek.

Mit lehet tudni a további nyereményekről?

A professzionális kategória győztesének lehetősége lesz fellépni többek között a madridi Black & White bárban, kap emellett egy Rainbow Star Cosmetics sminkpalettát, Vogue táncokatást, műköröm szettet, egyedi parókát és mint már említettem, Kiss Márk által tervezett egyedi és személyre szabott KISSMARK ruhát.

Az amatőr kategória győztese felléphet egyebek mellett a Budapest Pride 2021 Rainbow After Party színpadán, hasonlóan számos tárgynyeremény vár rá, valamint tanácsadás és portfóliakészítési lehetőség.

Ugyanígy sok szép nyereményt tartogatunk mindkét kategória második és harmadik helyezettjének is!

Köszönjük, Gyula!

Drag Queen Hungary 2021

Jelentkezés: március 1 – május 22.

Facebook: @dragqueenhungary

Instagram: @dragqueenhungary

E-mail: dragqueenhungary@gmail.com

Háziasszony: Bonnie Andrews

Livestream: Mrs. Devil Show

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb