Hírek

Elhunyt korunk egyik legnagyobb AIDS-aktivistája

84 éves korában elhunyt Larry Kramer, az AIDS elleni küzdelem elmúlt négy évtizedének egyik legkiemelkedőbb alakja. Az amerikai származású férfi emellett íróként, számos forgatókönyv és dráma szerzőjeként is ismert. Kramer szerda reggel vesztette életét New York-i otthonában, halálát tüdőgyulladás okozta, közölte férje, David Webster a New York Timesszal.

 

Larry Kramer

 

Larry Kramer szerezte a javarészt önéletrajzi ihletésű, The Normal Heart című darabot, amely a nyolcvanas évek New Yorkjának AIDS-robbanását mutatta be. Ebből 2014-ben aztán azonos címmel két Emmy-díjas tévéfilm készült (magyarul Igaz szívvel), többek között Mark Ruffalo, Julia Roberts és Jim Parsons főszereplésével.

A nyolcvanas években társalapítója volt a Gay Men’s Health Crisis és az Act Up nevű szervezeteknek, mindkettőben a HIV-fertőzések számának visszaszorításán dolgozott, erélyes felszólalásai jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az Egyesült Államok kormánya, különösen Ronald Reagan, majd az idősebb George Bush időszakában végre komolyan vegye a problémát – ő maga is sok barátját veszítette el a betegség miatt.

 

Larry Kramer a nyolcvanas években

 

Melegnek lenni az emberi lét egy természetes, normális és gyönyörű formája. Pont. Téma lezárva. Így hát bármely ezzel ellentétes érvelés erkölcstelen és felsőbbrendű. Hívjuk is így… Háborodj fel, sértődj meg, légy dühös és intoleráns minden társalgással és mindenkivel szemben, aki téged nem egyenlőként, nemkívánatosként, vagy természetellensként jellemez azért, aki vagy” – nyilatkozta egyszer.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb