Nagyvilág

Elhunyt Dame Edna Everage, az ausztrál gigasztár

89 éves korában elhunyt Barry Humphries, akit leginkább komika karaktere, Dame Edna Everage révén ismerhetünk.

Az ausztrál szórakoztatóművész, aki különösen az Egyesült Királyságban volt népszerű, egy sydney-i kórházban hunyt el a márciusi csípőműtétet követő komplikációk következtében.

Humphries 1959-ben költözött Londonba, és számos West End show-ban fellépett. Dame Edna karaktere az 1970-es években vált sikeressé, az 1980-as évek végén még saját televíziós beszélgetős műsora is volt The Dame Edna Everage Experience címen.

Humphries először az 1950-es években mutatta be Dame Ednát, amikor még Ausztráliában élt. A hölgy a külvárosi háziasszonyok paródiája volt, és a saját édesanyjáról mintázta. A hivalkodó szemüvegeiről, szellemesen leereszkedő hozzáállásáról, lilára festett hajáról és „Helló, oposszumaim!” beköszönéséről ismert Humphries még önéletrajzot is írt a karakterről My Gorgeous Life (Csodálatos életem) címmel.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lady Bunny (@official_lady_bunny) által megosztott bejegyzés

 

Az 1934-ben az ausztráliai Melbourne-ben született Humphries – és Edna – évtizedeken át rendkívül népszerű maradt, és bár 2012-ben búcsúturnéra ment, tavaly egy olyan előadássorozattal tért vissza, amely hosszú pályafutására feltette a koronát.

Humphries 2007-ben, II. Erzsébet királynő születésnapján a Brit Birodalom Rendjének parancsnoka (CBE) lett a szórakoztatóiparban tett szolgálataiért.

Négyszer nősült, négy gyermeke született. A családja által kiadott közleményben úgy jellemzik, hogy „a végsőkig teljesen önmaga volt, soha nem veszítette el briliáns elméjét, egyedülálló szellemességét és nagylelkűségét„, hozzátéve, hogy karakterei, „amelyek milliókat nevettettek meg, tovább élnek„.

 

Herstory – Dame Edna Everage, az ausztrál gigasztár

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin