Hírek

Elhunyt az első amerikai leszbikus szervezet alapítója

95 éves korában elhunyt Phyllis Lyon feminista és melegjogi harcos, az Amerikai Egyesült Államok egyik korai leszbikus aktivistája.

Ő és párja, Del Martin 1950-ben ismerkedtek meg, 1952-ben jöttek össze és rá egy évre Valentin-napon költöztek San Francisco Castro-negyedébe, amely már akkor is ismert volt kiterjedt LMBTQ-közösségéről. 1955-ben Phyllis és Del alapította meg a Daughters of Bilitis nevű közösségi és politikai mozgalmat, amely az első leszbikus szervezetnek számít az Amerikai Egyesült Államokban.

A pár évtizetedeken keresztül küzdött a meleg és leszbikus emberek, valamint azonos nemű párok elfogadásáért. 2004 februárjában ők lettek San Francisco első összeházasodott azonos nemű párja – az esküvőre a városházán került sor és az akkori polgármester, Gavin Newsom adta össze őket (Newsom azóta az állam kormányzója).

 

Phyllis Lyon (j) és párja, Del Martin esküvője 2004-ben

 

Házasságukat ugyanazon év augusztusában Kalifornia állam Legfelsőbb Bírósága érvénytelennek nyilvánította – 2008 júniusában házasodtak újra össze, két hónappal Del Martin halála előtt.

Phyllis társalapítója volt a National Sex Forumnak, rendszeresen tartott előadásokat az emberi szexualitásról és felesége mellett társszerzője volt a Lesbian/Woman című könyvnek is.

Phyllis és Del a szerelem és elköteleződés megtestesülései voltak. Mégis több, mint 50 éven át megtagadtak tőlük két szót: Igen, akarom. Phyllis – életem megtiszteltetése volt Téged és Delt összeadni. Bátorságotok megváltoztatta a történelem menetét.” – írta Newsom kormányzó közleményében.

 

A pár a hetvenes években

 

A pár 2004-ben

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb