Nagyvilág

Elhunyt a francia tudós, aki Nobel-díjat kapott a HIV felfedezéséért

2008 orvosi Nobel-díjasai, Luc Montagnier (balra), Francoise Barré-Sinoussi és Harald zur Hausen / fotó: Wikipedia

 

Elhunyt Luc Montagnier francia virológus, aki Nobel-díjat kapott a HIV vírus felfedezéséért, tudósít az AFP hírügynökségre hivatkozva a France24.

Montagnier 1932-ben született Franciaországban, a Párizsi Egyetemen szerzett doktori fokozatot. Az AIDS-járvány kitörése előtti években már jelentős felfedezéseket tett a vírusok természetével kapcsolatban, és hozzájárult annak megértéséhez, hogy a vírusok hogyan képesek megváltoztatni a gazdaszervezetek genetikai információit. Társalapítója és elnöke volt az AIDS-Kutatói és Megelőzési Világalapnak.

A 89 éves korában elhunyt Montagnier 2008-ban megosztva kapta az orvosi Nobel-díjat Francoise Barre-Sinoussival a vírus felfedezésében játszott szerepükért. A díj másik felét Harald zur Hausen német rákkutató kapta.

A pályafutása során több botrányt is okozó virológus 2020-ban azt állította, hogy szerinte a koronavírust egy kínai laboratóriumban hozták létre. Az akadémiai világban visszatetszést keltett, hogy Montagnier visszaél Nobel-díjas státuszával, hogy áltudományos összeesküvés-elméleteket hiteles színben tüntessen fel.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin