Kultúra

Elhunyt a Bronski Beat nyíltan meleg alapítója

Steve Bronski (jobbra), Larry Steinbachek (bal oldalon) és Jimmy Somerville

 

Hatvanegy éves korában elhunyt Steve Bronski, a nyolcvanas évek szintipop formációja, a Bronski Beat alapító-billentyűse. A három nyíltan meleg zenész (Jimmy Somerville, Steve Bronski, Larry Steinbachek) alkotta együttes mindössze kilenc élő fellépés után kapott lemezszerződést 1984-ben. Debütáló kislemezük, a Smalltown Boy egy otthonról elzavart, meleg tiniről szólt, és a dal az Egyesült Királyságban a slágerlisták harmadik helyéig jutott. A dalt később rendszeresen felhasználták sorozatokban és mozifilmekben is.

 

 

Mindhárman határozottan ellenezték azt a gyakorlatot, hogy a zeneipar meleg énekesei eltitkolják saját orientációjukat. Zenei anyagaikat az AIDS-korszak idején a meleg zenészektől bátrabb kiállást váró közösség örömmel fogadta. Steve Bronski 2018-ban erről a The Guardiannek így beszélt:

“Akkoriban csak három meleg srác voltunk, akik zenekart alapítottak – nem éreztük magunkat semmilyen mozgalom részének. Persze sok évvel később kiderült, hogy jóval több meleg művész van, mint amennyiről a közönség tudott.”

 

 

 

Elhunyt párjától kapott Valentin-napi üzenetet a nyolcvanas évek popsztárjából lett meleg pap

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb