Hírek

Elhalasztották Kenyában a homoszexualitás büntethetőségének megszüntetését

Rendkívül fontos döntést kellett volna meghoznia péntek délután a kenyai legfelsőbb bíróságnak: megszűnjön-e a homoszexualitás büntethetősége a kelet-afrikai országban? A bírák azonban egyetlen dologban döntöttek csak: hogy napolnak május 24-én ülnek össze újra.

Hogy csalódottak vagyunk az enyhe kifejezés” – jelentette ki Twitteren a kenyai Nemzeti Meleg és Leszbikus Emberi Jogi Bizottság. Téa Braun, az Emberi Méltóság Alap igazgatója hozzátette, hogy bár csalódottak, a közösségnek nem szabad épp most elveszítenie a hitét.

 

Jogászok érvelnek a kenyai legfelsőbb bíróság meghallgatása során

 

A bíróság egyik tagja a sajtó érdeklődésére elmondta: nincs arról szó, hogy ne akarnának döntést hozni, azonban hatalmsa az adminisztrációs teher és rengeteg a megvitatandó ügy. Májusban azonban mindenképp visszatérnek rá.

Kenyában a jelenleg hatályos büntető törvénykönyv szerint az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatért akár 14 évnyi börtönbüntetés is kiszabható. A kódex szerint az ilyen jellegű közösülés “a természet rendje ellen való.” A vonatkozó paragrafusok 1897 óta vannak hatályban.

Mindeközben az Egyesült Államok kormánya – a nyíltan meleg németországi nagykövet koordinációja mellett – egy nemzetközi kampányt tervez, amelynek célja, hogy minél több országban megszűnjön a homoszexualitás büntethetősége:

 

Donald Trump a világon mindenhol megszüntetné a homoszexualitás büntethetőségét

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb