Hírek

Elfogadták Trump transzfób törvényét

Alig fél évvel azután, hogy hivatalba lépett, Donald Trump Twitteren üzente meg, hogy kitiltja az Amerikai Egyesült Államok katonaságból a transzneműeket. A hír felháborodás-hullámot váltott ki, a belengetett szabályozás ellen több tucat nyugalmazott tábornok is levélben tiltakozott. Az ügyben szomorú fejlemény, hogy a legfelsőbb bíróság ezúttal jóvá is hagyta.

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság jóváhagyta Donald Trump elnök azon döntését, amely a transzneműek katonai szolgálatának tiltásáról szól. A bíróság döntése 5:4 arányban született meg, a konzervatív bírák az elnöki döntés bevezetése mellett, a liberális bírák pedig ellene szavaztak. A döntést az első kommentárok a Trump-kormányzat egyértelmű győzelmeként értékelték.

Donald Trump

Egészen néhány évvel ezelőttig a transznemű embereket elbocsáthatták a hadsereg kötelékéből, de az előző elnök, a demokrata Barack Obama idején ez a politika megváltozott: 2016-ban a hadsereg vezetői bejelentették, hogy azok a transznemű személyek, akik addig a hadseregben szolgáltak, maradhatnak, és egyúttal közölték, hogy 2017. július 1-jétől nyílik meg ismét a lehetőség, hogy a transzneműségüket nyíltan felvállalókat ismét besorozhassák.

Donald Trump elnöki beiktatása után a kormányzati politikai más irányt vett: az elnök először közölte, majd az akkori védelmi miniszter James Mattis hivatalosan is bejelentette, hogy ezt az időpontot módosítják, és a helyzet tanulmányozására hivatkozva a besorozásokat meghatározatlan időre elhalasztják. Majd Trump 2017 júliusában közölte: a transznemű emberek semmilyen körülmények között nem szolgálhatnak az amerikai hadseregben. Az elnök úgy rendelkezett, hogy vissza kell térni az Obama-kormányzat változtatásai előtti politikához.

A transznemű emberek érdekeit védő csoportok több helyen is bírósághoz fordultak, és az alsóbb szintű bíróságok nekik adtak igazat. Jogértelmezésükkel arra kötelezték a védelmi minisztériumot, hogy az elnöki döntést az egész országra kiterjedően függessze fel, és 2018. január 1-jéig engedélyezze a transznemű személyek besorozását.

A legfelsőbb bíróság kedden hozott döntése ezeket a felfüggesztéseket semmisítette meg, egyúttal azonban lehetővé téve az alsóbb szintű bíróságoknak, hogy tovább dolgozzanak az ügyön.

A Legfelsőbb Bíróság jelenlegi összetételében

A Trump-kormányzat 2018 márciusában bejelentette, hogy a vizsgálódások eredményeképpen megváltoztatja a politikáját, és transzneműek egyáltalán nem szolgálhatnak a hadseregben, ahová csakis a “biológiai nemüknek megfelelő” férfiakat és nőket sorozhatják be.

A kilenc tagú Legfelsőbb Bíróságnak – amelynek tagjait a Szenátus életfogytig választja – az elmúlt másfél évben két új tagja is lett, mindketten konzervatív értékeket valló bírák. Többek között ennek is köszönhető, hogy Trump kezdeményezése ezúttal zöld utat kapott.

hirdetés
Previous post

Férfiakkal szeretne randizni a férfi átnevelő terapeuta

Next post

Úgy döntöttek, nincs szükség a rendőrségre a Toronto Pride-on