Hírek

Elég jófejnek tűnik Tajvan új elnöke

Caj Jing-ven azonkívül, hogy az ország első női elnöke és hogy nagyon szereti a cicákat, nyilatkozataiban kiállt az LMBT közösség, illetve a házassági egyenlőség mellett is. 

1599018_10152629609406065_6142867647903751859_o

Tajvan első női elnöke és egyben a Demokratikus Progresszív Párt (DPP) elnöke a Kuomintang jelöltjét, Eric Csut győzte le a választásokon. Az 59 éves asszony a Cornell Egyetemen szerzett jogi diplomát, majd a londoni School of Economics-ban PhD-zett. Mielőtt a ’90-es években belevetette volna magát a politikai életbe, jogot tanított egy tajvani egyetemen.

A Kuomintang, a nemzeti párt uralmát 1949 óta most másodízben sikerült megtörnie a haladóbb félnek: Csen Suj-bian 2000-től 2008-ig volt az ország elnöke. Ő egy komoly korrupciós botrány közepette köszönt le, és sokak szerint Caj Jing-vennek nagy szerepe volt a DPP jó hírnevének és népszerűségének visszaállításában.

Történelmi jelentősége mellett azonban az elnökasszony körül vannak még érdekes dolgok. Az egyik, hogy nagyon szereti a macskáit, Sziang-Sziangot és Ah Caj-t: egyikük szerepelt az újévi üdvözletként készített videójában is

Ami pedig a melegbarát megszólalásokat illeti, a tavalyi tajpeji pride előtt elhangzott beszédében komoly jövőbeli változásokra utalt: “A szeretet szemében mindenki egyenlő. Adassék meg mindenkinek a szeretet és a boldogságkeresés szabadsága! A nevem Caj Jing-ven és én támogatom az egyenlő házasságot.” 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb