Életmód

„Éld úgy az életed, hogy ha megkérdezik, kivel cserélnél, a válaszod ez legyen: senkivel”

Markgruber-Bánkuti Anikó sikeres fiatal üzletasszony, ifjú feleség, és egy Oktogonnál lévő fogászati központ vezetője. Legyen bármennyire is elfoglalt, mindig mosolygós, barátságos és nem áll távol tőle a meleg közösség sem, hiszen a legjobb barátja is meleg. Ebben a hónapban vele beszélgettünk.

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba először melegekkel?

A legjobb barátomat (aki meleg) lassan 8 éve ismerem. Ő volt az első komoly kontaktom a meleg világgal, mert előtte csak futólag kerültek be az ismeretségi körömbe.

Hogyan viszonyultál hozzájuk?

Mondhatni semlegesen. Soha nem volt bajom azzal, ha valaki meleg, de mivel nem volt közelebbi ismerősöm, nem tudtam azonosulni sem ezzel az egésszel. Egyébként hazudnék, ha azt mondanám, hogy sosem hajtott a kíváncsiság ezzel a témával kapcsolatban. A tipikus hetero kérdések forogtak az én fejemben is. Például, hogy miért a saját nemében találja meg számára azt, ami vonzó? Vajon így született vagy csak később jött rá, hogy kikhez vonzódik? Hogyan tudatosult benne, hogy meleg?

IMG_1842Szerinted mennyire fontos, hogy az emberek nyitottak és elfogadóak legyenek akár az üzleti életben, akár a hétköznapokban?

Elengedhetetlen a nyitottság. És itt nemcsak a szexuális orientációval kapcsolatos megkülönböztetésre gondolok, hanem bármilyen diszkriminációra. Nem attól lesz valaki jó vagy rossz ember, hogy a magánéletében (effektív otthon a négy fal között) mit csinál. Velünk született rossz emberi tulajdonság, hogy akaratlanul is ítélkezünk. Így viszont elzárjuk saját magunk előtt a fejlődés lehetőségének útját. Ezt mindenki saját belátása szerint tudja értelmezni.

Mondtad, hogy a legjobb barátod meleg. A barátságotok kezdetén ez okozott-e ez bármilyen problémát?

Nem. Sőt! Elég határozott személyiség vagyok és azzal, hogy ő „más”, sokkal befogadóbb volt a tulajdonságaimat illetően, mint az addigi barátaim valaha. Valószínűleg ezért szavaztam neki feltétlen bizalmat tudat alatt már az első perctől.

Szoktál melegekkel vagy akár meleg szórakozóhelyen bulizni?

A szórakozásra kevés időm jut sajnos, de a legszórakoztatóbb élményekkel szinte mindig a meleg barátaimmal töltött estéken gazdagodtam. Igen, szoktam meleg szórakozóhelyekre járni (illetve egy bizonyos klubba), és feltétlenül ki kell emelnem, hogy a legjobb zenéket itt hallottam. Nagyon jó fejek az ott bulizók, kedvesek a pultosok, különlegesek a fellépők. Olyannyira élveztem, hogy a saját esküvőmön a zenét a klubban dolgozó DJ (Alexx-R) játszotta nekünk egész este.

Mivel egészségügyi területen dolgozol, adódik a kérdés, hogy szerinted az egészségügyben hátrányt jelent, ha valaki meleg, akár munka, karrier, akár beteg szempontból nézve?

A fogászat (és általában az egészségügy) területén tapasztalataim szerint sokkal empatikusabbak a meleg munkatársak, ezért szeretem a saját kollégáimat is. Munkavégzésnél szerintem nem az számít, ki meleg vagy hetero, hanem az, hogy rendelkezik-e az adott feladat ellátásához szükséges kompetenciákkal és megfelelően motivált-e, hogy megmutassa a kreativitását. A meleg páciensekről úgyszintén csak pozitívan tudok nyilatkozni. Nálunk a fogászati rendelőben nagyon fontos, hogy betartsák a páciensek az otthoni szájápolásra vonatkozó feladatokat is. Ők ebben nagyobb százalékban partnerek, igényesebbek, mint sok hetero társuk, ami valljuk be, példaértékű.

IMG_1845Egy sikeres üzletasszonytól muszáj megkérdeznem, hogy mi kell a sikerhez? Mit tanácsolnál a fiataloknak, akik most terveznek elindulni ezen az úton?

A legfontosabbnak tartom, hogy mindenkinek meg kell ismernie önmagát, az erősségeit, a gyengeségeit, a vágyait. Soha ne adják fel az álmaikat, álljanak pozitívan az életükhöz és a környezetükhöz. Ne ostorozzák magukat, ha valamihez lusták, de ne is lustálkodjanak sokat, mert igaz a mondás: amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra! És végül, de nem utolsó sorban, semmi sem történik véletlenül!

Az üzleti életben származott hátrányod abból, hogy nő vagy?

Az elején fiatal, a világot megváltani akaró nőként valóban akadályokba ütköztem. Sokaknak nem is a korom szúrt szemet igazán, hanem az, hogy nő vagyok. Nem szeretem az általánosítást. Lehet valaki nő vagy férfi, hetero vagy meleg, a lényeg abban rejlik, hogy mindenki egyedi. A sikerességben épp a másság a lényeg, mert mások vagyunk és mindenki másra képes.

Mi lenne az üzeneted az olvasóknak?

Éld úgy az életed, hogy ha megkérdezik, kivel cserélnél, a válaszod ez legyen: senkivel.

BéZé

hirdetés
Previous post

Svédország hazaküldi a libériai meleg focistát

Next post

Barátnőjének ajánlotta az ezüstérmet Rachele Bruni