Gasztronómia

Éld át a sikereidet! – Ünnepelj együtt a 37 éves Pierrot-val

Többször írtam már arról, hogy egy ebéd vagy vacsora miatt igenis érdemes átmenni a Duna túloldalára – ez persze csak azoknak szól, akik hozzám hasonlóan a pesti oldalon laknak – és eltölteni pár kellemes órát Budán. Hozzáteszem, hogy belvárosiként azért van az a távolság, amit még hajlandó vagyok megtenni.

Mivel a Várnegyed nagyon könnyen megközelíthető számos tömegközlekedési eszközzel – az autó kizárt és teljesen felesleges is –, ezért nem kérdés, hogy a Deákról 15 perc alatt elérhető negyed az egyik leggyakoribb budai választásaim közé esik. Emellett a turistáknak is általában azt ajánlom, hogy ha nem a belvárosi séta közben, akkor a Budai Vár felfedezése során iktassanak be ott egy ebédet vagy vacsorát.

Nem csak a belvárosban, de a Budai Várban is vannak bevált helyek, amelyeket preferálok és általában mindegyiket kategorizálom magamban, mint egyedüllétre és borozós vacsorára tökéletes helyszín, baráti ebédre vagy vacsorára, vagy éppen randira ideális helyszínként.

 

 

 

A Fortuna utcában található Pierrot kifejezetten az utóbbi kategóriára számomra, de akár egy fontosabb esemény megünneplésére, ami lehet például egy nagy projektem sikeres indulása is. Igen, néha ilyet is szoktam, megünnepelni a sikereket, ami nálam egy különleges vacsorát jelent olyan emberekkel, akik nagyon fontosak az életemben.

Az ünneplésnél maradva, a Pierrot épp ottjártam előtt egy nappal ünnepelte 37. születésnapját, ami ugyan nem kerek szám, de mégis fontos azt megemlítenem. Ez az étterem volt ugyanis az első, amely még jóval a rendszerváltás előtt, 1982-ben az ország első magánkávéházaként és éttermeként nyitott meg, és azóta is fogadja vendégeit a több száz éves, történelmi épületben.

A Pierrot számomra mindig is egy olyan hely, ahova belépve régi hangulatúan elegáns, de mégis a napjaink lazaságát adó érzés fog el. A több száz éves falak, a bejárat mellett álló zongora és a sok korábban ott járt sztár fotójával díszített falak nosztalgikus érzést keltenek bennem, míg a sötétbarna és piros színű bútorok igazi eleganciát sugároznak.

 

 

A késői őszi napsütéses időnek köszönhetően a belső kertet választottuk, ami pluszban emelte az ünnep fényét számomra.

A Pierrot étlapja alapvetően az Osztrák-Magyar Monarchia korát megidéző ételekre épül, de a klasszikusok mellett megtalálhatók olyan fogások is a jelenlegi étlapon, mint a báránygerinc, vagy szezonális ételként a sütőtökös derelye.

A folyamatosan változó táblás ajánlatok között is természetesen jutott hely a szezonális ízeknek. Nekem innen a desszert, a sóskaramell torta nyerte el a tetszésemet, amit mandulával és kávéhabbal tálalnak.

De ne menjünk ennyire előre, pontosabban a végére, inkább kezdjük az egyik kedvenc Pierrot előételemmel, a kacsamáj variációkkal. A kacsamáj pástétomot, roston kacsamájat és kacsamáj brülét tartalmazó tál tökéletes választás közösen elfogyasztható előételnek. A hozzá kínált házi fonott briós és szilva csatni pedig számomra a legjobb kiegészítés. A három étel közül igazából én beérném a kacsamáj brülével is, amit a créme brülé tökéletes sós-édes változataként kell elképzelni, de még jobb inkább megkóstolni.

 

 

 

Mostanában nagyon ritkán eszek tésztát, viszont vannak kivételes alkalmak, és hát egy ünnepi alkalom pont ilyen. Ezért a fogas filé rákpaprikással és túrós derelyével most nem maradhatott ki számomra. Túrós derelyét köretként azt hiszen, nem sűrűn fogyasztunk, ezért ajánlom nektek is, érdemes kipróbálni, mert nagyon jó párosítás a paprikás szósszal nyakon öntött garnélarák és a sült pisztrángfilé mellé.

Az ünnepi ebédet lezáró sóskaramell tortáról pedig már ejtettem szót, és mint sóskaramell-imádó azt mondhatom, hogy ötösre vizsgázott a Pierrot, a kávéhabbal pedig az ebéd utáni kávézásomat is kielégítettem.

Mi is lehetne jobb egy siker megünneplésére, mint egy tökéletesen kiválasztott helyszín és a kifogástalan ebéd? Természetesen egy nagyon jó társaság, amit az ember a párja, barátai vagy éppen családja körében találhat meg. Lezárásként pedig ne feledkezzünk meg egy pohár borról, habzóborról vagy pezsgőről sem, hiszen a szimbolikus koccintás nem maradhat el.

Erdei Zsolt

Pierrot Cafe & Restaurant

1014 Budapest, Fortuna utca 14.

Nyitva minden nap, egész évben 12-24 óra között.

Asztalfoglalás:

email: hello@pierrot.hu

telefon: +36 1 375 6971

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin