Hírek

Elbukott Hongkongban a melegházasság megvalósulására tett kísérlet

Helyi idő szerint péntek délután a hongkongi elsőfokú bíróság elutasította egy leszbikus nő beadványát, aki alkotmányos jogaira hivatkozva követelte, hogy az azonos nemű párokat is illessék meg a heteroszexuális párokéhoz hasonló jogok házasság, vagy legalább bejegyzett élettársi kapcsolati státusz formájában.

Bár a délkelet-ázsiai városállamban idén nyáron több, az LMBTQ-közösség életét közvetlenül is nehezítő törvényt eltöröltek, a meleg és leszbikus párok továbbra is gyakorlatilag láthatatlanok a polgári törvénykönyv szemében.

 

Hongkongi pride felvonulás résztvevői

 

A bíróság elutasító határozatában kifejtette, hogy a hölgy (aki MK néven ismert) érvelése nem volt “kellőképp erős, vagy kényszerítő erejű” ahhoz, hogy a vonatkozó törvény átgondolásra kerüljön. Anderson Chow bíró szerint az állam nem sértette meg MK alkotmányos jogait azzal, hogy elutasítja az azonos neműek közötti házasságot, vagy hogy semmilyen törvényi keretet nem biztosít a melegek és leszbikusok párkapcsolatának.

Hogy a törvény módosítására kerüljön sor, ahhoz a bíró véleménye szerint messzemenő változtatásokra lenne szükség nemcsak a jogszabály szövegében, de a társadalomban és a hongkongi gazdaságban egyaránt.

E döntéssel továbbra is Tajvan az egyetlen ázsiai ország, ahol törvényes az azonos nemű párok házassága. A 2019 májusi örömhírről mi is beszámoltunk:

 

Győzött Tajvanon a házassági egyenlőség!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb