Hírek

Elbőgte magát Trump homofób jelöltje, amikor lehomofóbozták

 

Drámai jelentet zajlott az Amerikai Egyesült Állomok szenátusának jogi bizottságában, ahol október 30-án azért gyűltek össze, hogy meghallgassák Lawrence VanDyke volt államügyész-helyettest, akit Donald Trump jelölt bírónak a Fellebviteli Bíróságra.

A bizottság arra volt kíváncsi, VanDyke képes-e megfelelően betölteni a posztot, csakhogy ehhez az Amerikai Ügyvédi Kamarának is volt egy-két szava. Pontosabban egy levele. Ebben azt írták, a kamara tagságának „lényeges többsége” szerint VanDyke nem alkalmas a feladatra, méghozzá nagy részben korábbi LMBTQ-ellenes ügyei miatt.

Josh Hawley, (a rendkívül sármos, 39 éves, kétgyermekes apuka) republikánus szenátor szembesítette a levéllel a jogászt, majd megkérdezte tőle, igaz-e a levél állítása, és valóban nem lenne képes igazságosan ítélni, amennyiben az LMBTQ közösséghez tartozó személyek lennének érintettek egy ügyben.

A kérdés hallatán azonban VanDyke teljesen összetört. Könnyeivel küszködve percekig nem volt képes megszólalni. Nehezen tudta újra összeszedni magát.

„Ez volt abban a levélben… Nem, én nem mondtam ilyet. Én nem hiszem ezt… Alapvető hittétel, hogy az Úr mindenkit a saját képmására teremtett. Mindannyiukkal tisztelettel és méltósággal kell bánni, szenátor úr.”

 

 

Megható képsorok, szép szavak, csak épp a gyakorlat egészen mást mutat. 2004-ben a Harvardon írt egy véleménycikket, amiben azt állította, hogy az egyenlő házasság sértené a családokat, következésképpen ártalmas a gyerekekre és a társadalomra nézve. Erre most is rákérdeztek:

„A személyes nézeteim alapvetően megváltoztak 2004 óta, de hogy pontosan mi a személyes véleményem, szenátor, az nem akarom, hogy befolyásoljon abban, vagy bármilyen szerepet játsszon abban, ahogyan bíróként ítélek.”

2013-ban Montana államügyész-helyetteseként támogatta az azonos nemű házasságok betiltását az államban, támogatta a hagyományos házasságok védelmében született törvényt, sőt, ugyanabban az évben egy olyan fényképes cég mellé állt, ami megtagadta azonos nemű párok házassági fotóinak elkészítését.

A Washington Blade tudósítása szerint ekkor egy emailben azt fejtegette, hogy amennyiben a legfelsőbb bíróságra kerülne az ügy, „nagyon fontos lenne megállapítani, hogy a melegjogok nem mindig győzhetnek a keresztény szabadság felett.”

Mostani meghallgatásán gyorsan elterelte a szót erről az ügyről, és egy másikkal példálózott. Abban egy keresztény egyetemi szövetség tiltotta az LMBTQ diákok csatlakozását, és VanDyke örömének adott hangot, hogy szerepet játszhatott egy olyan ügyben, amiben a keresztény szabadság is érintett volt. Azt nem tette hozzá, hogy elismerték az egyetemi szövetség jogát, hogy diszkriminálhatják az LMBTQ embereket.

A bizottsági meghallgatást együtt tartották Patrick Bumatay meghallgatásával, a nyíltan meleg ügyészt Donald Trump ugyanerre a posztra jelölte. Amikor Lindsey Graham szenátor nekiszegezte VanDyke-nak a kérdést, hogy igazságosan ítélne-e egy olyan ügyben, amiben a meleg pályatársa is érintett, az ügyész így felelt:

„Nagyon remélem… Igen, úgy ítélnék.”

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés