Hírek

Elárverezik a Titanic leszbikus utasának sétapálcáját

Balról jobbra: Marie Young, Ella White, és Ella unokahúga, Mrs Harry S. Durand © Michael A. Findlay / Harry Durand Jr., USA

 

Júliusban kínálják árverésre azt a sétapálcát, amit a Titanic katasztrófáját túlélő leszbikus utas, Ella White használt. Az árverésre bocsátott sétapálca különlegessége, hogy beépített elektromos lámpájának köszönhetően világított a sötétben, ezzel pedig a maga korában igazi technológiai csodának számított.

Ella White a franciaországi Cherbourg-ban szállt a hajóra első osztályú utasként 1912. április 12-én. Kíséretében volt a szobalánya, az inasa, valamint útitársnője és élettársa, Marie Young. A PinkNews összefoglalójából az is kiderül, hogy öt élő francia csirkét is vittek magukkal.

Amikor a végzetes éjszakán a hajó süllyedni kezdett, White mentőcsónakba tudott szállni, és világító sétapálcájával később jelezhette helyzetüket az éjszaka folyamán érkező hajóknak. A történész Jonathan Ned Katz elmondása szerint White és Young harminc évig voltak párkapcsolatban.

1955-ben Walter Lord klasszikusnak számító könyvében, A Titanic pusztulása (A Night to Remember) című kötetben erről így ír:

„Mrs J. Stuart White nem a nyolcas számú csónak evezésében segédkezett, hanem kinevezte magát afféle jelzőszolgálatosnak. Volt nála egy beépített elektromos lámpával ellátott sétapálca, és az éjszaka legnagyobb részében hevesen integetett vele, egyszerre segítve és zavarva mindenkit.”

 

 

A világító sétapálca elképesztően modern technológiának számított a maga korában, de az innováció nem állt távol a családtól – White apja találta fel például a lakásokban használt riasztót.

A Titanic tárgyaiból rendez árverést a Guernsey’s aukciósház a Rhode Island-i Newportban, és az első tárgy éppen ez a sétapálca lesz.

Ella White 1894-ben között házasságot, de a férfi három évvel később elhunyt, White pedig soha többé nem ment férjhez. A vele harminc évet töltő élettársa, Marie Young zenetanár volt, aki Theodore Roosevelt elnök gyerekeit is tanította. Együtt éltek a manhattani Plaza Hotelben egészen White 1942-ben bekövetkezett haláláig – végakaratában minden vagyontárgyát Youngra hagyta.

 

 

Previous post

Orális szexszel próbálta kiűzni az ördögöt egy lelkész három férfiból is

Next post

Indiában terjeszkedik a meleg Netflix