Hírek

El kellett menekülnie hazájából a friss házas orosz párnak

A rendőrség burkolt fenyegetése után a jogvédők úgy döntöttek, kimenekítik őket Oroszországból.

 

 

Ahogy arról korábban a világsajtó is beszámolt, Pavel Sztocko és Jevgenyij Vojcehovszkij külföldön kötött házasságát érvényesnek ismerték el az orosz hatóságok. Nem tévedés történt – az állami homofóbia ellenére az érvényben lévő családjogi törvényben nem kizáró ok a párok azonos neme, ha külföldön kötött házasság honosításáról van szó.

A törvényeket betartva tehát házastársként ismerték el őket, amikor azonban a hírt felkapta a sajtó, gyorsan léptek a hatóságok. Civil ruhás rendőrök megpróbálták rájuk törni a lakásuk ajtaját, kikapcsolták az épületben az áramot, elkobozták tőlük az útleveleiket, amibe beütötték korábban az elismerést jelentő pecséteket, ezzel egy időben pedig Sztocko édesanyja tucatnyi fenyegető telefont kapott.

A Moscow Times tudósítása szerint azóta a pár inkább elmenekült Oroszországból.

“A rendőrök nyíltan megmondták, hogy nem tudják megvédeni a két férfit a homofób szervezetektől és állampolgároktól. Ez burkolt fenyegetés”

– mondta Igor Kocsetkov, az oroszországi LMBT-hálózat vezetője. Ezért úgy döntöttek az emberi jogi aktivisták, hogy a párt kimenekítik az országból. Amiért segítséget nyújtott nekik, a történtek óta Kocsetkov is fenyegető üzenteket kap.

 

(Moscow Times)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb