Színes

Egyre több tinédzser fiú mer coming outolni szüleinek

A Psychology of Sexual Orientation and Gender Diversity újságban jelent meg friss tanulmány, amely a meleg és biszexuális tinédzser fiúk coming out szokásait vizsgálta.

A cikk megállapítása szerint az idősebb korosztályokhoz képest az úgynevezett Z generáció jóval nyitottabb szülei felé saját szexuális orientációjával kapcsolatban. A 13 és 18 év közötti meleg és biszexuális fiúk 66 százaléka osztotta meg anyjával, 49 százalék pedig apjával az orientációját.

Összehasonlításul: a kilencvenes években a hasonló korosztálynak csak 40 százaléka coming outolt anyja és alig 30 százaléka apja felé.

A tanulmány alapjául egy 2019 január és 2020 január között végzett kutatás szolgált, amely során 1200 amerikai, magát melegnek vagy biszexuálisnak valló fiút kérdeztek meg.

A kutatás egyik vezetője, David A. Moskowitz szerint az eredmény azt mutatja, hogy a fiatalok egyre magabiztosabbak saját magukkal kapcsolatban, azonban azokról sem szabad elfelejtkezni, akik nem mernek megnyílni legközelebbi hozzátartozóik felé.

Az eredményből kiderül, hogy eltérő eredményt kapunk, ha bőrszín, vallás, vagy identitás szerint vizsgálódunk: eszerint a fehér fiatalok inkább coming outolnak – szemben fekete társaikkal. Ugyanez igaz a melegekre a biszexuálisokkal szemben, valamint a kevésbé vallásos családban felnövőkre a vallásosabbakkal szemben.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb