Hírek

Egyre több azonos nemű pár jogi kiskapuval szentesíti kapcsolatát Kínában

 

Kínában az azonos nemű párok tagjai azzal a lehetősséggel élnek, hogy jogilag egymás törvényes gondviselői lesznek. Ez megadja nekik azt a lehetőséget, hogy legalább az előnyök egy részét élvezhessék, ami azzal járna, ha házasságot köthetnének.

Li Chenyang, a sanghaji közjegyzői hivatal igazgatóhelyettesének elmondása szerint minden hónapban legalább egy-két azonos nemű pár látogat el hozzájuk azzal a céllal, hogy hitelesíthessék a gondviselői papírokat. Ez annak köszönhetően történhet meg, hogy 2017-ben Kína megváltoztatta a gondviselői törvényeket. Ez alapján bármely felnőtt kijelölhet magának egy törvényes gondviselőt, nem csupán a hatvan év felettiek vagy a szellemi képességeikben korlátozott személyek. Ennek következtében az azonos nemű párok képesek országukban egészségügyi döntéseket hozni egymásért, valamint öröklési jogot is kaptak – számol be róla a Pink News.

„Kínában egyelőre nem legalizálták az azonos nemű párok házasságát, de ennek szüksége egyre inkább előtérbe kerül. Többek között sokszor felmerül problémaként az orvosi ellátás, az idősek gondozása és a vagyon öröklésének problémái is hazánkban, amelyeknek szintén figyelmet kell szentelnünk” – nyilatkozta Chenyang.

A kínai LMBTQ közösség nagyobb része nem tartja a kapcsolatot biológiai családjával, akik egyébként vészhelyzet esetén meghoznák az egészségügyi döntéseket, ugyanis legtöbbjük nem fogadja el gyermekük szexuális irányultságát. Abban reménykednek a közjegyzői hivatalnál, hogy hamarosan törvényileg pótolják majd a jogi hiányosságokat, és megoldhatják a felmerülő társadalmi problémákat.

Bár lehetővé tették Kínában a törvényes gondviselői státuszt, a folyamat korántsem olyan egyszerű, mint azt hinnénk. A legtöbb hivatal könnyen intézi a heteroszexuális emberek ügyeit, de akadnak olyanok, akik kevésbé elfogadóak az LMBTQ közösséggel, ami így megnehezítheti és lelassíthatja az eljárást egy azonos nemű pár esetében.

A legelső esetre a tavalyi évben került sor, amikor egy leszbikus pár tagjai kaptak gondviselői jogokat. Ennek elfogadása azonban legalább egy hatórás megbeszélésbe került a közjegyzői hivatalnak, mivel attól tartottak, pozitív kimenetelű döntésükkel megsértenék a közrendet és a hagyományokat.

A homoszexualitás büntethetőségét 1997-ben megszüntették Kínában, de az LMBTQ közösség a mai napig tapasztal diszkriminációt hazájában, egy felmérés szerint pedig a kínai LMBTQ diákok 85%-a küzd depresszióval.

 

 

hirdetés
Previous post

Sok heteró férfi tart a szelektív hulladékgyűjtéstől, nehogy melegnek nézzék

Next post

A musical végén, a színpadon zajlott a leszbikus színésznő esküvője