Hírek

Egyre nő a melegek aránya az Egyesült Királyságban

 

Négy év alatt harmadával nőtt azok száma, akik leszbikusként, melegként, vagy biszexuálisként határozzák meg önmagukat. Az Egyesült Királyság legfrissebb népszámlálási adatai szerint – a népszámlálás a 16 évesnél idősebb állampolgárok önbevalláson alapuló szexuális orientációját is rögzíti – az országban 1,2 millióan tartoznak ebbe a körbe. A népességen belül így a 2018-as adatok szerint 94,6 százalék a heteroszexuális lakosok aránya.
(Egy tavalyi kutatás pedig még ennél is alacsonyabb értéket mért, míg Európában Magyarországon mernek a legkevésbé nyíltan beszélni az orientációjukról a felmérések során.)

A 16 és 24 év közötti korosztályban a legnagyobb azok száma, akik a népszámlálás során megadták magukról ezt az információt, ezek szerint a körükben 4,4 százalék az arány.

Az adatok szerint az ország leszbikus, meleg és biszexuális lakosainak kétharmada nem él házasságban vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban. Sophie Sanders, a szigetország statisztikai hivatalának munkatársa a Guardiannak egy világszinten tapasztalható jelenségre hívja fel a figyelmet:

„A késő tizenévesek és a kora huszonévesek nagyobb arányban határozzák meg így önmagukat, mint az idősebb csoportok. A párkapcsolati státusz is részben az LMB népesség fiatal átlagéletkorával magyarázható, valamint a közvélemény házassághoz való általános hozzáállásának változásával.”

Az azonos nemű párok 2014 óta házasodhatnak Angliában, Wales-ben és Skóciában. Észak-Írországban erre idén februárban nyílt meg a lehetőség, az első házasságot Robyn Peoples és Sharni Edwards köthette.

Szakértők szerint a mostani számok nem a teljes valós helyzetet tükrözik, mert főleg az idősebb korcsoportokban nem szívesen válaszolnak őszintén egy ilyen kérdésre. Laura Russel, a Stonewall LMBTQ-jogi szervezet kampányigazgatója szerint az emelkedő arány arra vezethető vissza, hogy egyre több ember érzi a bátorságot, hogy nyitottan beszéljen arról, hogy ki ő.

„Ha olyan világban akarunk élni, ahol kivétel nélkül mindenki elfogadja a másikat, akkor arra van szükségünk, hogy akik hisznek ebben, azok támogassák az LMBTQ barátaikat, családtagjukat, és a szélesebb közösséget.”

 

 

Egymillió azonos nemű pár él együtt Amerikában

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb