Nagyvilág

Egymillió katolikus nő kéri a Vatikánt, áldja meg az azonos nemű párokat

A magdeburgi katedrális részlete / fotó: neurobite

 

A német nyelvterületen összesen egymilliós tagsággal bíró öt katolikus nőszövetség közös levélben kéri a Hittani Kongregációt, hogy oldja fel az azonos nemű párok megáldásáról szóló tiltását.

A német, osztrák, svájci, valamint olaszországi, dél-tiroli szervezetek azt írják, a Vatikán ne zárja ki az azonos nemű párokat az egyházi áldásból és oldják fel a március 15-én kiadott tiltást.

Az öt szervezet – Katholische Frauenbewegung Österreichs (kfbö), Katholische Frauenbewegung Südtirol (kfb), Katholische Frauengemeinschaft Deutschlands (kfd), Katholischer Deutscher Frauenbund (KDFB), Schweizerischer Katholischer Frauenbund (SKF) – megjegyzi, hogy az egyház küldetése nem más, mint hogy az üdvösség szimbóluma legyen a világban, ennek jegyében pedig elutasítsa a homofóbiát és támogassa a nemek közötti egyenlőséget.

A katolikus egyháznak a szexualitással és a párkapcsolatokkal kapcsolatos szabályrendszerének megújítását szorgalmazzák. Hangsúlyozzák:

“az egyháznak fel kell ismernie az azonos nemű párkapcsolatban élő emberek életének valóságát, valamint az isteni teremtésben az emberi lét sokszínűségét, amely nem szűkíthető nőkre és férfiakra.”

 

A nőszövetségek felszólítják az egyházi hierarchia vezetőit, hogy a hívők teljeskörű bevonásával kezdjenek nyílt párbeszédet az egyházi tanítás reformjáról. Ezzel kapcsolatban kijelentik az alábbiakat:

– Az egyház küldetése, hogy Isten szeretete láthatóvá váljon a világban és gyógyító hatással legyen az emberekre. Senkit sem lehet kizárni az isteni szeretetet jelképező áldásból.

– Isten mindenkit szeret, tekintet nélkül a szexuális beállítottságra. Az isteni szeretet nem tesz különbséget. Az isteni szeretet nem ítél.

– A szexualitás Isten jót jelképező alkotásának része. A felelős szexuális szerelmi kapcsolatok nem redukálódhatnak a házasságra.

– Minden szereteten, törődésen és egymás iránti felelősségen alapuló hosszú távú kapcsolat biztosíthatja a gyermekek számára az életükhöz és a fejlődésükhöz szükséges helyet és védelmet.

– Az egyháznak az üdvösséghez vezető útra kell hívnia, abból senkit sem szabad kizárnia. Ha kirekeszt másokat, azzal megkérdőjelezi az egyház és a hívők hitelességét.

A vatikáni döntést nem csak a katolikusok nőszövetségek fogadták felháborodva. Németországban több ezer pap és egyházi személy tiltakozott ellene, Ausztriában és Belgiumban is éles kritikákat fogalmaztak meg az áldás megtagadásával kapcsolatban, ahogy a Fülöp-szigetektől kezdve Új-Zélandig szintén csalódottan fogadták. Bécsben két templomra a szivárványzászlót is kifüggesztették.

A vatikáni álláspont túlmutat az egyházjogi kérdéseken – hiába létezik ugyanis az egyenlő házasság Németországtól kezdve Írországon át az Egyesült Államokig, sok helyen nem házasodhatnak az azonos nemű párok. Olyan országokban, mint Lengyelország, még a bejegyezett élettársi kapcsolat sem létezik, azaz az állam sem ismeri el jogilag; egyes afrikai országokban pedig még magát a homoszexualitást is börtönnel büntetik. A több mint egymilliárd hívőt számláló katolikus egyház ezért még ha akarna, akkor sem tudna az egész világon érvényes és elfogadható döntést hozni az azonos nemű párok megáldásáról.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb