Lifestyle

Egymillió azonos nemű pár él együtt Amerikában

Fehér Ház, Washington

 

Az Amerikai Egyesült Államok Népszámlálási Hivatala a héten tette közzé legfrissebb kimutatását, ami szerint az országban több mint egymillió olyan háztartás van, amit azonos nemű párok alkotnak.

Ez az összes amerikai háztartás körülbelül 1 százalékát teszi ki, és a hivatal először közölt hasonló jellegű adatot a központi kimutatásában. A hivatal honlapján, a census.gov oldalon közzétett korábbi becslések csupán korlátozott betekintést nyújtottak az amerikai LMBTQ lakosság viszonyaiba, mert a szövetségi államok felméréseiben jellemzően nem vizsgálták a háztartások összetételét ilyen aspektusban.

A Népszámlálási Hivatal további adatokat is tervez felvenni az azonos neműek párkapcsolatairól, ugyanakkor jogvédők aggodalommal fogadják ezt a felvetést, mert a Trump-adminisztráció folyamatosan akadályozza, hogy az LMBTQ lakosokról átfogó képet lehessen alkotni. Ez lenne szükséges ahhoz, hogy felmérhessék a közösség szükségleteit, és felhasználhassák az adatokat a szövetségi programokban.

„Már önmagában ez is jelentős előrelépés, és nagyon örülünk az adatoknak, de nagyon sok közösségi adat hiányzik még”

– mondta Meghan Maury, a nemzeti LMBTQ munkacsoport igazgatója. A kapott adatok több egyéb trendet is megerősítettek, az Egyesült Államokban például nőtt az egyedül élők száma, valamint a gyerek nélküli háztartások száma is.

 

 

Az LMBTQ közösség felmérést nehezíti, hogy bár az Obama-adminisztráció idején több ezzel foglalkozó munkacsoport és tanácsadó bizottság javasolta a további adatok gyűjtését a közösségről, de Donald Trump egészségügyi és igazságügyi minisztériumai visszamondták a felmérésről szóló tervezetet. Korábban két republikánus képviselő törvényjavaslatot is beadott az egyenlő házasság eltörlése érdekében, mert paródiának tartják, hogy azonos nemű párok összeházasodhatnak.

A korábbi népszámlálások során nem kérdezték a lakosokat a szexuális orientációjukról, de a 2020-as felmérésben már konkrétan rákérdeznek, hogy házasság esetén a házastárs azonos vagy ellenkező nemű-e.

A mostani adatokból kiderül, hogy San Francisco háztartásainak 3 százalékát alkotják azonos nemű párok, és országosan kétszázezer gyereknek vannak azonos nemű szülei. A címben idézett egymilliós számból 543 ezer azonos nemű pár házasodott össze, és 469 ezer azonos nemű pár él együtt házasság nélkül.

A felmérésben nem szerepelnek az egyedülálló LMBTQ személyek, vagy a magukat biszexuálisnak valló, de ellenkező nemű párral együtt élő személyek sem.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin