Hírek

Egyházi vezetők sürgetik, hogy templomban adhassák össze az azonos nemű párokat

2019 októberében zöld utat kapott két a törvény, amellyel legalizálták Észak-Írországban az egyenlő házasságot. Az LMBTQ-barát egyházak pedig most azt szeretnék, ha ők is megkapnák az azonos nemű párok összeadásának jogát.

 

 

A polgári házasság immár az azonos nemű párok számára is elérhető Észak-Írországban, az első esküvőkre pedig Valentin-napon kerül majd sor. Az Egyesült Királyság kormánya által a térségre kiterjesztett rendeletek azonban nem tartalmazzák a vallási testületeknek azon jogát, hogy azonos nemű párokat összeadjanak, ahogyan az történik Angliában, Walesben, vagy épp a szomszédos Írországban – számol be róla a Pink News.

Ezért most nyilvános konzultáció indult Észak-Írországban az azonos nemű párok templomi esküvőjével kapcsolatban.

Míg Észak-Írország főbb vallási felekezetei ellenzik az azonos nemű kapcsolatokat, addig azok a kisebb egyházak és templomi gyülekezetek, akik támogatják az LMBTQ-közösséget, teljes egyenlőséget szeretnének. A konzultáció február 23-ig tart.

Chris Hudson, a belfasti All Souls Church lelkésze szerint az észak-írországi templomoknak is kijár a szabadság, hogy felajánlják vagy elutasítsák az azonos nemű párok templomi esküvőjének megtartását, akárcsak az Egyesült Királyság többi részén.

„Szükség lenne egy legálisan védett vallásszabadságra azon templomok számára, akik engedélyeznék az azonos nemű párok esküvői szertartásának levezetését, és azoknak is, akik nem kívánnak szolgáltatást nyújtani LMBTQ-közösségben lévő hívőknek. És mégis, jelenleg Észak-Írországban a törvény megtagadja a templomoktól és az olyan lelkészektől, mint én azt a lehetőséget, hogy a hívő azonos nemű párokat vallásos környezetben adhassák össze. A kormánynak minden további késedelem nélkül foglalkoznia kell ezzel az egyértelmű egyenlőtlenséggel.”

 

Pride szertartás az All Souls Church-ben, Belfastban.

 

Patrick Corrigan, az Amnesty International észak-írországi vezetője a következőket mondta: „A vallásszabadság az egyik legfontosabb emberi jog. A törvénynek védelmeznie kellene, akárcsak minden templomot és vallásos embert, aki ellenzi vagy támogatja az egyenlő házasságot. Az a szabadság, hogy valaki szabadon gyakorolhassa a vallását, azt jelenti, hogy másoknak is engedélyezni kellene ugyanezt. Ha egy templom biztosítani szeretné a vallásos esküvőt egy hívő azonos nemű párnak, akkor a törvénynek nem lenne szabad az útjába állnia. Ugyanígy kellene történnie azokkal a templomokkal, akik nem óhajtanak részesei lenni ilyen esküvőknek.”

Az Egyesült Királyság kormányának Észak-Írországért felelős minisztere, Julian Smith is úgy gondolja, hogy jelenleg azt kell biztosítaniuk a vallási szervezeteknek és a templomoknak, hogy maguk dönthessenek az azonos nemű párok házasságának levezetéséről, anélkül hogy jogellenesen tennének hátrányos megkülönböztetést, ha megtagadják a szertartást a házaspár tagjainak neme vagy szexuális irányultsága miatt. Ez az a fajta védelem, amely az Egyesült Királyság többi részén már létezik.

A vonatkozó törvényjavaslat világosan kimondja, hogy az azonos nemű párok templomi esküvőjére akkor kerülhet sor, ha a vallási testület irányító hatósága írásbeli hozzájárulását adta a házassághoz, valamint arra is kitér, hogy a vallási testületeket semmilyen módon nem lehet arra kényszeríteni, hogy azonos nemű párok esküvőjének adjanak helyet.

Azt is fontos kiemelni, hogy a törvényjavaslat nem vonatkozik a nem vallásos szervezetekre, mint például a szállodákra, az esküvői fotósokra és a virágárusokra. Ezzel végre összhangba kerülne Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része az egyenlőségre vonatkozó jogszabályokat illetően.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb