Hírek

Egyházi közlemény a házassági egyenlőség ellen

Ferenc pápa és Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje közös közleményt adtak ki, amiben sok más egyéb téma mellett az azonos nemű párok házasságkötésére is kitértek.  

Fotó: ALEJANDRO ERNESTO/AFP/Getty Images
Fotó: ALEJANDRO ERNESTO/AFP/Getty Images

A 30 pontból álló lista elsődleges célja az, hogy helyreállítsa a jó viszonyt a katolikus és az ortodox egyház között. Az irat elítéli a közel-keleti háborús eseményeket és a keresztények itteni üldözését. Emellett aggodalmukat fogalmazták meg a a keresztények szabad vallásgyakorlásának korlátozásait illetően is, mondván, hogy a vallásos emberek sokszor komoly diszkriminációban részesülnek a szekularizáció előnyben részesítő társadalmakban.

Természetesen a család kérdése sem maradhatott ki a két egyházfő disputájából. Az egyik pont a családot “az emberi élet és társadalom természetes központja”-ként határozza meg, de egyből megjegyzik azt is, hogy aggódnak a család mint intézmény válsága miatt. Végül pedig lefektetik, hogy pontosan mit is értenek krízis alatt jelen esetben: “a család a házasságon, a önként adott és hűséges szerelem jelképén alapuló egység, amely egy férfi és egy nő között jön létre.” Ferenc és Kirill szerint aggodalomra ad okot, hogy “az anyaság és az apaság bibliai tradíciója, egy nő és egy férfi kizárólagos joga a házassághoz lassan kiűzetnek a köztudatból.”

Korábban többször írtunk arról, hogy Ferenc pápa megnyílni látszott az LMBT közösség felé, de talán kijelenthető, hogy ezek után nem érdemes bízni a katolikus egyház vezetőjének ilyen kijelentéseiben.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb