Hírek

Egyházak szólítanak fel a homoszexualitás dekriminalizálására Indiában

Nyílt levelet fogalmazott meg a 14 millió hívőt tömörítő Indiai Egyházak Nemzeti Tanácsa (NCCI), amelyben a homoszexualitás dekriminalizálása mellett érvelnek. Az indiai Legfelsőbb Bíróság január elején jelentette be, hogy felülvizsgálja a homoszexualitás büntethetőségét. A gyarmati időkből maradt, 1860. évi XVI. törvény hírhedt 377. paragrafusa az azonos neműek beleegyezésen történő szexuális kapcsolatát (is) tiltja.

A felülvizsgálatra az után kerül sor, hogy a helyi LMBTQ-közösség tagjai beadvánnyal fordultak a bírósághoz, mondván félelemben kell élniük pusztán az orientációjuk miatt. E törekvés mellett állt most ki az NCCI is. “A homoszexualitás és a homoerotika időtlen idők óta jelen van Indiában. Az ősi időkban soha nem fordult elő, hogy tiltották, vagy elítélték volna” – olvasható közleményükben.

Tüntetés a törvény hatályon kívül helyezése mellett

A szervezet amellett érvel, hogy a paragrafus abból az időből származik, amikor India az Egyesült Királyság gyarmata volt, a törvényt tehát idegen hatalom erőszakolta az országra. Már csak ezért sem szól érv amellett, hogy a hatályos büntetőjog része maradjon. Továbbá a a Legfelsőbb Bíróságnak hallgatnia a szeretet és egyenlőség hívó szavára.

Az Indiai Egyházak Nemzeti Tanácsa egy 1914-es alapítású ökomenikus keresztény szervezet, amely az ország  mintegy 30 protestáns és ortodox keresztény egyházát tömöríti.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb