Hírek

Egyedülálló szállás nyílhat az LMBTQ közösség részére Varsóban

Rendhagyó szálláshely nyílhat hamarosan a lengyel fővárosban, amelynek célja, hogy átmeneti otthont nyújtson a LMBTQ közösség azon tagjainak, akiket családjuk szexuális orientációjuk, vagy nemi identitásuk miatt kitagadott otthonról – írja a wyborcza.pl lengyel nyelvű hírportál.

A hosztel létrehozása a városi közgyűlés egyik januári ülésén volt téma, ahol Słamowir Potapowicz írásbeli kérdéssel fordult Rafał Trzaskowski polgármesterhez, emlékeztetve rá, hogy korábban már létezett ilyen intézet a Lambda Warszawa LMBTQ szervezet fenntartásában.

Rafał Trzaskowski 2018 novembere óta áll a város élén, korábban egy éven át Lengyelország külügyminisztereként is szolgált.

Pillanatkép egy korábbi Varsó Pride-ról

A hosztel közel egy éven keresztül, 2016 őszéig működött, amikor sajnos forráshiány miatt be kellett zárnia. Mintegy hatvanan találtak itt menedékre, elsősorban vidékről, kisebb városokból érkezők, akik az otthoni erőszak és elutasítás elől jöttek el, albérlet fenntartására azonban átmenetileg nem volt pénzük.

Egy ekkora hosztel fenntartása nem nagy tétel a főváros költségvetésében. Sokkal inkább politikai kérdésről van szó. Bízom benne, hogy az új polgármester kész együttműködni a helyi LMBTQ szervezetekkel a hosztel létrehozásában és fenntartásában” – nyilatkozta Yga Kostrzewa, a Lambda Warszawa aktivistája.

A polgármester már beiktatása előtt találkozott az LMBTQ szervezetekkel és akkor ígéretet tett rá, hogy aláír egy dokumentumot, amely többek között e hosztel létrehozását is garantálja. A szignó akkor elmaradt, most januárra ígérte.

Az alpolgármester irodája a lengyel online magazin megkeresésére hozzátette: szó volt arról is, hogy a szálláshely nemcsak LMBTQ személyek, hanem családi erőszakot szenvedett nők részére is otthont nyújtana, az LMBTQ szervezetek azonban nem örülnének az ötletnek. Véleményük szerint egy ilyen vegyes társaságban könnyen előfordulhat, hogy egyesek kényelmetlenül éreznék magukat.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb