Színes

Egy vagyont bukott a leszbikus szerep miatt pereskedő homofób színésznő

Seyi Omooba (balra) a darab 2017-es koncertváltozatában (fotó: Scott Rylander)

 

Alaposan elszámolta magát a színésznő Seyi Omooba és a lelkész apja által alapított vallási szervezet. Miután egy színdarab miatt beperelték a leicesteri Curve Theatre-t és a nő korábbi ügynökségét is, most úgy néz ki, mégis ők fizethetnek egy vagyont.

Omooba volt az a színésznő, aki azért indított pert, mert homofób nézetei miatt nem kapott meg egy leszbikus szerepet. A The Color Purple musicalváltozatának főszerepére kérték fel eredetileg, majd amikor előkerült egy korábbi homofób Facebook-posztja, a színház vezetése úgy döntött, talán mégsem neki kellene eljátszania egy közismert leszbikus karaktert.

A színház így is hajlandó lett volna a teljes, forintra átszámítva közel 1,8 milliós gázsit kifizetni számára, de Omoobáéknak ez nem volt elég. Vallási szabadságának és a jó hírnevének megsértése miatt inkább egy több mint 50 milliós kártérítési igényt nyújtottak be.

Érvelése végig gyenge lábakon állt: hivatkozott arra, hogy ő korábban kikötötte, szerepei során szexjeleneteket és leszbikus karaktereket nem vállal, ám erről nem tájékoztatta az őt felkérő színházat. Védekezett azzal is, hogy nem olvasta el teljesen a szövegkönyvet, így pedig az elnyomott, fekete nők sorsáról szóló világhírű regény és filmfeldolgozás ellenére (amelyeket olvasott és látott) nem derült ki számára, hogy leszbikus a főszereplő. Állította mindezt úgy, hogy 2017-ben már szerepelt a darab koncertváltozatában is.

Ezek után nem csoda, hogy az eljáró munkaügyi bíróság végül a színháznak adott igazat. Azzal érveltek, hogy a színésznő legkésőbb a bemutató napján faképnél hagyta volna őket, hiszen kijelentette, hogy leszbikus karaktert nem hajlandó eljátszani, a színháznak pedig meg kellett mentenie az előadást – ez esetben a főszereplő lecserélésével.

De ahogy arról a BBC beszámol, a történet nem állt meg itt. A bíróság nem csak elutasította Omoobáék kártérítési igényét, de arra is kötelezi a színésznőt, hogy térítse meg a beperelt színház és ügynökség több mint 313 ezer fontra, átszámítva több mint 130 millió forintra rúgó perköltségét.

Az ügyében eljáró vallási szervezet, a Christian Legal Centre ügyvezetője, Andrew Williams meg van győződve arról, hogy a bíróság tevékenyen részt vesz az Omooba elleni lejárató kampányban. Véleménye szerint a színésznőt a vallási meggyőződése miatt el akarják hallgattatni, de jelezte, őket nem tudják megijeszteni, és hogy fellebbeznek a perköltség kifizetése ellen.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb