Hírek

Egy új-zélandi kutatás alapján egyre több nő vonzódik a saját neméhez

Amellett, hogy egy új-zélandi kutatás szerint egyre többen vonzódnak a saját nemükhöz, ez sokkal inkább igaz a nőkre, mint a férfiakra.

A kutatás eredménye alapján hatból egy nő tapasztalta már, hogy élete során vonzódott már a saját neméhez, ami az új-zélandi lakosság 17,6 %-át jelenti, míg húsz férfiból egy állította, hogy vonzódott már férfiakhoz. Utóbbi 5,4 %-ot mutat az országban – számol be róla a Pink News.

Az eredmények ellenére úgy tűnik azonban, hogy sok nő nem tesz semmit, hogy vonzalmának hangot adjon. Tizenöt nőből mindössze egynek volt már női szexuális partnere, miközben a férfiaknál húszból egy mondhatta el magáról, hogy volt már kapcsolata más férfival.

 

Képünk csupán illusztráció.

 

Ez a kutatás volt Új-Zéland első szexuális egészségügyi felmérése. Dr. Peter Saxton, a Meleg Férfiak Szexuális Egészsége nevű kutatócsoport vezetője szerint ezzel a felméréssel átfogó képet kaphattunk napjaink felnőttkori szexualitásairól.

„Igen széleskörű adatmennyiséggel dolgozhattunk, amely segítségével megbecsülhettük a meleg és biszexuális közösség nagyságát a közegészségügyi kampányok, mint például a HIV megelőzésének érdekében. Emellett figyelemmel követhetjük azt is, milyen egyenlőtlenségekkel kell szembenézniük a melegeknek és a biszexuálisoknak.”

Maga a kutatás évekkel ezelőtt történt, de csupán a napokban tették közzé az eredményeket. Összesen 10 068 embert kérdeztek meg 16 és 74 év között, hogy milyen szexuális tapasztalatokkal rendelkeznek. A kérdések a szexuális irányultság három aspektusára tértek ki – szexuális vonzalom, szexuális viselkedés és szexuális irányultság.

Minden korban, etnikai csoportban és szomszédságban találtak olyan embereket, akik tapasztalták már, hogy saját nemükhöz vonzódtak életükben, de a maori (új-zélandi őslakosok) nőknél sokkal gyakoribb volt, hogy volt már női partnerük, mint a nem maori közösségekben.

Azt is megállapították, hogy a hátrányos helyzetű szomszédságokban nagyobb eséllyel találtak biszexuális férfiakat, mint más helyeken.

Az új-zélandi lakosságon belül 46 ezer férfit és nőt azonosítottak meleg vagy leszbikusként, 72 ezret biszexuálisként és 21 ezret tettek ki az „egyéb” szexuális irányultságokba és identitásokba tartozó emberek.

„Fontos, hogy a népesség számlálásakor egy ilyen kutatást is végezzünk, hiszen ennek segítségével tehetünk azért, hogy jobb legyen a közegészségügy és a szociális szolgáltatások lehetőségei. Most már csak segítenünk kell a szexuális kisebbségeknek, hogy láthatóvá váljanak, előbújjanak, és az igényeiknek megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljenek.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb