Nagyvilág

Egy szivárványzebra miatt perre készül a litván rendőrség és a főváros

fotó: Facebook

 

Bírósági küzdelemre készül a litván főváros és a helyi rendőrség egy szivárványszínű zebra miatt. A városi önkormányzat szeretné megtartani a színes gyalogátkelőt, a rendőrség szerint azonban ellentétes a közlekedési szabályokkal, ezért nem maradhat.

Vilniusban 2018-ban festették először szivárványszínűre a Pylimo utcai zebrát, idén május 31-én azonban az egyik parlamenti képviselő olyan videót tett közzé, amelyen az látszott, hogy az átkelőt vandálok már át is festették. A képsorok villámgyorsan terjedtek a közösségi médiában.

 

 

A főváros kommunikációs vezetője, Paulis Vaitekenes szerint a zebra színei nem akadályoznak senkit, illetve nem jelentenek semmiféle veszélyt, miközben azt tükrözik, hogy Vilnius egy toleráns város. Az Euronews beszámolója szerint Vaitekenes úgy látja, hogy a rendőrség az eltávolítással megkérdőjelezi a főváros jogát az LMBTQ közösség támogatására. Az önkormányzat képviselője azzal érvel, hogy világszerte számos településen léteznek szivárványszínűre festett zebrák.

“Az utcai gyalogátkelőhelyeket a Litván Köztársaság közlekedési és hírközlési minisztere által 2020-ban jóváhagyott, a közúti gyalogátkelőhelyekre vonatkozó szabályoknak megfelelően kell kialakítani” – mondta Julija Samorokovskaja, a Vilnius Megyei Rendőr-főkapitányság (VCCPC) kommunikációs vezetője. A rendőrség szerint a zebra nem felel meg több litván törvénynek és rendeletnek, amelyek pontosan szabályozzák, milyen színű festéket és anyagokat lehet használni az útburkolati jelzéseknél, illetve a csíkok méretét és a köztük lévő távolságot is meghatározzák.

A vandálok éppen egy nappal azelőtt festették feketére a zebrát, hogy elkezdődött volna a világszerte pride-hónapként tekintett június, és pár nappal azután, hogy nem került a litván parlament elé az azonos nemű párok jogi védelméről szóló törvényjavaslat. A videót készítő és a törvényjavaslatot benyújtó Tomas Vytautas Raskevicius szerint itt az ideje, hogy társadalmi vita induljon a kérdésben.

„Hagyjuk, hogy a bíróság döntsön. Kívánom, hogy a szivárványszínű utcai szimbólumokért folytatott csata gyümölcsöző párbeszéddé alakuljon a parlamentben az élettársi kapcsolatról szóló vita során.”

 

A törvényjavaslat rendezte volna az azonos nemű párok egymás utáni öröklését és szabályozta volna az ingatlanok közös tulajdonjogát, mégis tüntetéseket váltott ki az országban, és tavaly nyáron ezrek vettek részt „a nagy családvédelmi meneten” a főváros utcáin. Az ország történetében Raskevicius még csak a második nyíltan meleg parlamenti képviselő, az újra benyújtott törvényjavaslatáról tavasszal dönthetnek ismét.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb