Nagyvilág

Egy szerb püspök fegyverrel támadna a belgrádi EuroPride résztvevőire

Nikanor szerb püspök
Nikanor szerb püspök / fotó: serbdiocese.hu

 

Nikanor, a Szerb Ortodox Egyház püspöke “megátkozta” mindazokat, akik az EuroPride-on részt vesznek, illetve a rendezvényt szervezik, valamint híveinek azt mondta, ha lehetősége lenne rá, fegyvert is ragadna.

A EuroPride-ot idén Belgrádban tartják szeptember 12. és 18. között. Nikanor, aki korábban is nagy vihart kavart provokatív kijelentéseivel, úgy véli, az esemény “megszentségteleníti” a “szent szerb várost”.  “Megátkozom mindazokat, akik ilyen eseményt rendeznek, és azon részt vesznek. Ennyit tudok tenni. Ha lenne fegyverem, használnám, használnám az erőszakot, ha tehetném, de nem tehetem”, mondta a püspök egy YouTube-on közzétett videóban.

Goran Miletić, a Civil Right Defenders jogvédő szervezet európai igazgatója szerint a kijelentés nem csak az LMBTQ-közösség elleni támadás, de Szerbia nyíltan leszbikus miniszterelnöke, a horvát származású Ana Brnabić ellen is irányul, aki 2017 óta tölti be a posztot.

A püspök kijelentéseit Szerbia köztársasági elnöke, Aleksandar Vučić is elítélte, aki szerint Nikanor megsértette és megalázta saját magát, valamint a Szerb Ortodox Egyházat is. Vučić egyébként maga is ellenzi a EuroPride megtartását, de úgy nyilatkozott, hogy “Mit érdekel, hogy mások felvonulnak egy napig? Amikor ilyen agresszív hangnemet tapasztalok, mindig azon gondolkodom, vajon mi állhat mögötte.”

Nem sokkal a püspök kijelentéseit követően, augusztus 14-én több ezer ember tüntetett Belgrád utcáin a EuroPride megtartása ellen, “Nem engedjük át szent helyeinket!” és “Vegyétek le a kezeteket a gyerekeinkről!” szlogenekkel. A tüntetést feltehetően magukat ortodoxnak valló csoportok szervezték és a megmozdulást a helyi szélsőjobboldali pártok képviselői is felhasználták LMBTQ- és unióellenes, valamint Oroszország-párti üzenetek közzétételére a közösségi médiában.

A Szerb Ortodox Egyház mindezidáig nem nyilatkozott az ügyben.

 

 

Teljes mellszélességgel áll ki Brüsszel a belgrádi EuroPride mellett

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb