Nagyvilág

Egy pap lehet a római katolikus egyház első meleg szentje

Egy katolikus pap és a World Trade Center elleni 2001-es terrortámadás első feljegyzett áldozata lehet az első meleg szent. A római katolikus egyház a HIV-vel élő emberek segítése érdekében kifejtett munkája elismeréseként emelné a szentek sorába a papot és ferences rendi szerzetest.

Az akkor 68 éves Mychal Judge a New York-i tűzoltóság lelkésze volt 2001-ben, amikor terroristák egy-egy repülőgépet vezettek a World Trade Center ikertornyaiba. Az atya az északi torony előcsarnokában imádkozott a mellette elsuhanó tűzoltók biztonságáért, valamint azokért az emberekért, akik úgy döntöttek, hogy inkább kiugranak az égő épület ablakaiból, minthogy a lángok martalékává váljanak. Amikor a déli torony összeomlott, a törmelék az északi torony előcsarnokába csapódott és keresztülhajította őt az előcsarnokon. Élettelen testét a tűzoltók találták meg és vitték ki.

 

Judge atya tűzoltók társaságában

 

Tudta, hogy meg fog halni” – emlékezett vissza Christopher Keenan atya még 2011-ben. “Tudta, hogy valami le fog zuhanni. Két különböző alkalommal is azt mondta nekem: Chrissy, az Úr el fog jönni értem.

Azonban Judge halála előtt a HIV-vel élő emberekkel végzett több évtizedes munkája volt az, ami sokakat arra késztet, hogy szentté avatását kérjék. Azokban az időkben, amikor sokan kerülték az AIDS-ben haldokló meleg férfiakat, Judge belépett a betegek szobájába, hogy segítsen.

Salvatore Sapienza a kilencvenes években dolgozott együtt Judge-dzsal HIV-fertőzöttek segítésén. “Négyen segítettünk az AIDS-ben haldoklóknak a kórházakban” – mondta Sapienza az American Magazine-nak. “Szerda esténként imacsoportot tartottunk AIDS-betegekkel és a gondozóikkal. Volt egy kis éléskamránk, ahol az AIDS-esek konzerveket és tisztálkodási szereket kaphattak.

Sapienza felidézte, hogy abban az időben sok konfliktus volt a meleg közösség és a katolikus egyház között. “Gyakran előfordult, hogy besétáltunk egy kórházi szobába és megkértek minket, hogy távozzunk.

A pap hozzátette, hogy elsősorban Judge érdemel elismerést azért, mert segített elindítani az egyház HIV-vel élő embereket segítő szolgálatát. “Azt hiszem, az AIDS-szolgálat azért jött létre, mert ő a meleg közösség tagja volt, szerette a meleg közösséget, és úgy érezte, hogy az egyház elhagyta a meleg közösséget” – mondta Sapienza.

Judge cölibátust tartó meleg férfi volt. A közeli barátaival nyíltan beszélt a szexualitásáról, de nem szégyellt segíteni a közösségnek, és még a Pride-felvonulásokon is részt vett. Sokan csak a halála után tudták meg, hogy meleg volt.

Mostanáig a ferences rend szerzetesei elutasították, hogy segítsék néhai testvérük szentté avatására irányuló erőfeszítést, de mások, akik ismerték és dolgoztak vele, mint Sapienza, kitartanak az ügy mellett.

Nagyon erős üzenetet hordozna a meleg hívők számára, ha azt mondhatnák: az egyház szentté avatja ezt a személyt, akivel én is azonosulni tudok” – mondta.

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés