Egészség

Egy nő lehet a harmadik ember, aki kigyógyult a HIV-ből

A Nature magazinban jelent tanulmány egy 66 éves kaliforniai nőről, aki közel három évtizeddel azután, hogy HIV-vírussal fertőződött, a jelek szerint mostanra vírusmentessé vált és kigyógyult a betegségből. Loreen Willenberg esete azért is figyelemre méltó, mert őssejt-transzplantáció, vagy gyógyszerkísérlet nélkül lett HIV-negatív.

 

Loreen Willenberg

 

Gyógyultként az orvostudomány eddig két embert tartott számon: Timothy Ray Brown (“a berlini beteg”) és Adam Castillejo (“a londoni beteg”) azonban egyaránt csontvelőből nyert őssejt-transzplantációval lett vírusmentes – egy harmadik, brazil férfi esetében egyelőre még nem jelentették ki 100% biztonsággal a gyógyulást.

Matthew Hodson, a brit NAM HIV-szervezet igazgatója a PinkNews-nak az eset kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a HIV-vel élők kevesebb, mint egy százaléka úgynevezett “elit szabályozó”, akiknek az immunrendszere gyógyszeres kezelés nélkül is képes nagyon alacsony szinten tartani a vírusszámot. Loreen e közösségen belül is elitnek számít, szervezetében ugyanis a HIV-vírus képtelen sokszorozódni: másfél milliárd vérsejtjét átvizsgálva egyáltalán nem bukkantak nyomára a HIV-nek.

A tanulmány készítői megállapítják, hogy bár nem lehet minden embert elit szabályozóva tenné, Loreen esete bizonyítja, hogy létezik gyógymód a betegségre, csupán a hozzá vezető utat kell megtalálni.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb