Egészség

Egy nő a harmadik ember a világon, aki kigyógyult a HIV-ből

A jelek szerint egy nő a harmadik ember, aki orvosi kezeléssel kigyógyult a HIV-ből. A bejelentés hatalmas előrelépést jelent a betegség legyőzése felé vezető úton.

Az eredményről Dr. Yvonne J. Bryson és Dr. Deborah Persaud számolt be február 15-én. Mindketten fertőző betegségek specialistái és az esetről a coloradói Denverben megrendezett Retrovirusok és Opportunista Fertőzések Konferenciáján számoltak be.

A kutatók kijelentették, hogy a négy évvel ezelőtti kezelés bevált, mivel a meg nem nevezett beteg továbbra sem kap HIV-gyógyszert, és “tünetmentes és egészséges”. Elmondták, hogy egy vadonatúj, a köldökzsinórból származó vért felhasználó transzplantációs módszerrel “gyógyították” meg.

Ezt a vértípust nem kell olyan szorosan illeszteni a recipienshez, mint a többit, és sokkal több áll rendelkezésre belőle, mint az ilyen típusú eljárásokban általában használt felnőtt őssejtekből.

Dr. Persaud elmondta, hogy annak ellenére, hogy nagyon izgatott a nő miatt, a kezelés “még mindig csak egy maroknyi ember számára megvalósítható stratégia a több millió HIV-vel élő közül”. A módszer azonban így is tudományos áttörést jelenthet, mivel évente több tucat HIV-fertőzött és rákos ember gyógyítását teszi lehetővé.

Ő és Dr. Bryson most egy sor más kutatóval együttműködve tanulmányozzák a nőt, akinél 2013-ban diagnosztizálták a HIV-et, négy évvel később pedig a leukémiát. A nőt “New York-i betegként” emlegetik, mivel a New York-i New York-Presbyterian Weill Cornell Medical Centerben kezelik.

A páciens akkor tekinthető teljesen gyógyultnak, ha a következő néhány évben nem lesz jele aktív HIV-vírusnak.

 

Minden korábbinál veszélyesebb új variánsát fedezték fel a HIV-nek

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb