Színes

Egy mumin-csésze miatt a homofób aktivistán röhög a fél lengyel sajtó

fotó: PAP / Tomasz Gzell

 

A hírhedten homofób Kaja Godeken röhög a fél lengyel sajtó, miután a cukiságkampányt folytató aktivista egy csésze kávét osztott meg a közösségi médiában.

Godek az az aktivista, aki az úgynevezett Stop LGBT nevű törvénytervezet kapcsán az országos aláírásgyűjtést szervezi. Az Élet és család alapítvány kezdeményezése a szólamok szintjén elsősorban a pride felvonulások betiltásáról szól, de a valóság ennél sokkal sötétebb. A tervezet szerint nem csak a felvonulások, de minden olyan megnyilvánulás törvénytelen lenne, amely megkérdőjelezi a házasságot, mint egy férfi és egy nő kapcsolatát; ugyanígy törvénybe ütközne a kiállás a bejegyzett élettársi kapcsolat mellett (ami nem létezik a lengyel jogrendben), de az azonos nemű párok általi örökbefogadást és a heteroszexuálistól eltérő nemi orientációt is tiltaná a törvény (jelentsen bármit is az utóbbi).

A katolikus egyház egy része támogatta az aláírásgyűjtést, egy másik része viszont megtiltotta, hogy ezt a templomokban tegyék, ennek ellenére Godeknek sikerült 200 ezer aláírást összegyűjtenie. Emiatt a lengyel parlamentnek kötelező jelleggel foglalkoznia kell a törvénytervezettel, de formai okok miatt ezt egyelőre elutasították. Mindez nem szegi Godek kedvét, aki fogadkozik, hogy újra megszerzi a több százezer aláírást.

Godeknek azonban nem ez az első akciója, 2013-2015 között például 830 ezer aláírást gyűjtött az abortusz betiltására. Egy 2018-as interjúban a homoszexualitást a perverzió egyik fajtájának nevezte, amiért később be is perelték. Az Élet és család nevű alapítványának a csatornáját tavaly augusztusban letiltotta a YouTube, mert gyűlöletkeltő tartalmaik más embercsoportok elleni erőszakra buzdított.

Ilyen előzmények után érkezett a közösségi médiába a cuki mumin-csésze. A helyi sajtó derültségének oka, hogy a jelek szerint Godek nincs tisztában a ténnyel, hogy a muminok történetét a leszbikus finn írónő, Tove Jansson jegyzi. Jansson kétségtelenül minden idők egyik legtehetségesebb finn alkotója, egyben a legismertebb finn író nemzetközi viszonylatban. A második világháború idején, 1945-ben megteremtette a muminokat, akik később meghódították az egész világot. A saját neméhez vonzódó Jansson soha nem titkolta, hogy ismerőseiről, családtagjairól mintázta figuráit, így életre szóló partnerét is beleszőtte a muminok világába.

Ez pedig csupa olyasmi, ami ellen Godek bevallottan és állhatatosan küzd. Csak hát így nagyon úgy tűnik, hogy az LMBTQ-lobbi már Godek konyhájában jár.

 

 

 

Tove Jansson, a muminok édesanyja

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb