Kultúra

Egy melegkórus lenn délen

 

Ma az USA 30 államában kell számolnia egy LMBTQ embernek azzal, hogy valamilyen hátrányos megkülönböztetés éri a szexuális irányultsága miatt. Délen ezt – többek között – azok a törvények teszik lehetővé, melyek alapjogokat vonnak meg tőlük. A San Francisco-i Meleg Férfikórus 7 nap alatt 25 koncertet adva Levendula turnéra indul, hogy felhívja a figyelmet ezekre az igazságtalanságokra. Pont oda, ahol ezek az igazságtalanságok a legerősebben vannak jelen.

A kórusból sokan származnak délről, ott nőttek fel a társadalmilag elfogadott (és támogatott) rasszizmus és homofóbia földjén, és nem véletlenül jöttek el onnan. A jogaikat csorbító, az egyenlőségüket megkérdőjelező törvények ma is élnek, a velük egy cipőben járók (különösen a fiatalok) ugyanazt kénytelenek átélni, amit egykoron ők. Sokan a fiatalokra gondolva döntenek a visszatérés mellett oda, ahol nyilvánosan megalázták őket, kirúgták a munkahelyről, kivették az iskolából vagy éppen imádkoztak értük a gyülekezetben, hogy kigyógyuljanak melegségükből.

 

 

Van, aki déli baptista lelkészcsaládból származik és van olyan is, akinek felesége és gyerekei voltak, amikor coming outolt. Ők arról beszélnek, milyen volt az első találkozás a melegekkel és a melegkórussal. Vannak köztük betegek is, hiszen az állandó megpróbáltatások megviselik az embert. Többen évek, évtizedek óta nem jártak otthon és nem beszéltek a szüleikkel vagy más családtagjaikkal. Az alkotók meglátogatják és hagyják beszélni ezeket a hozzátartozókat délen. Többségük régivágású ember, akik bár látnak, éreznek bizonyos változásokat, ők maguk már sosem fognak megváltozni. És egyébként sem olyanok, akik felkelnek a fotelből, ha egy kórus jön a városba. Sokan azért jöttek el délről, mert nem tudtak együtt élni a hazugságokkal ott, ahol látni sem akarják őket.

A kórus megemlékezik a kezdetekről, a megalakulásukról, ami Harvey Milk 40 évvel ezelőtti halálához kötődik. A polgárjogi mozgalom történelmi helyszíneit is felkeresik, ahol vegyes fogadtatásban részesülnek. Van, ahol az afroamerikaiak is tiltakoznak, mert szerintük nem kéne összemosni a turnét a polgárjogi mozgalmakkal. A tagok tudják, hogy lehetetlen küldetésre vállalkoznak, és nem éri őket váratlanul, hogy jöttük hírére felemelik a hangjukat a homofóbok, és értésükre adják, nem látják őket szívesen. Ők pedig nem győzik hangsúlyozni, hogy minden tag maga fizette az utat, a jegyből származó bevétel a helyi közösségeknél marad, így a turné egyfajta adománygyűjtő körútnak tekintendő, de egyébként sem céljuk megváltoztatni, meggyőzni mindenkit, mert úgysem lehet. Vallásos zenét játszanak, mert csak így tudják megnyerni az egyházat, ami délen egyszerűen megkerülhetetlen.

 

 

Más, helyi kórusok is csatlakoznak, akik segítenek megnyitni bizonyos ajtókat, és tagjaik között vannak melegek is. Bemutatkoznak a helyi aktivisták – akik egyrészt segítettek a koncert szervezésében, másrészt a lakóhelyükön végeznek nagyon fontos tevékenységet a közösségért -, valamint meleg déli politikusok és lelkipásztorok. Ők úgy érzik, hogy mivel jobban kell küzdeni, erősebbek. A kórus tagjai megtapasztalják, hogy a helyiek részéről igenis van igény a változásokra, rengeteg vallási közösség látja őket vendégül és nem csak melegek nyitják meg a házuk ajtaját előttük. Van, ahol óvatosabbak és támogatásukról biztosítva őket azt szabják feltételül, hogy a koncert semmi esetre se tűnjön demonstrációnak, különben nem engedélyezik.
A félelem persze nem alaptalan, sok helyen nem biztosítottak helyszínt a koncertekhez, így szó esik azokról a helyi politikusokról, akik a közösséget megosztva és a félelemre alapozva ezt a gyűlöletet fenntartják.

A forgatókönyvíró-rendező, a görög-amerikai-brazil származású David Charles Rodriguez (az After Auschwitz című holokausztfilm producere, de készített egy másik, hasonló témájú filmet is a sokoldalú művésszel, Gary Basemannel közösen), régóta küzd az egyenjogúságért és egymilliárdos online nézettséget tudhat a magáénak. Az Egy melegkórus lenn délen másik írója az Emmy-jelölt dokumentumfilmes, Jeff Seymann Gilbert.

 

 

A film premierje tavaly áprilisban volt a Tribeca Filmfesztiválon (az USA-ban a mozik és televíziócsatornák is műsorra tűzték), azóta több tucatnyi jelölést és díjat tudhat a magáénak a rendezés, a dokumentum- és LMBTQ-film kategóriákban. Itthon szeptember 13-án 21 órai kezdettel tudtok beülni rá az 5. Humen Fesztiválon a Művész moziban.

Az Egy melegkórus lenn délen személyes történeteken keresztül mutatja be azt a világot, ahol a közös zenélés és éneklés segít át a nehézségeken, a közönségnek pedig nincs más dolga, mint felszabadultan élvezni az előadást.

JEGYVÁSÁRLÁS

 

 

Hujber Ádám

 

 

Gay Chorus Deep South
amerikai, dokumentumfilm, 100 perc, 2019
hang: angol
felirat: magyar
korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott
Rendező: David Charles Rodriguez
Szereplők: Tim Seelig, Chris Verdugo, Ashle Blow, Jimmy Whitely, Steve Huffines

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb