Kultúra

Egy magyar szivárványcsalád születését is láthatjuk idén

Anyáim története / fotó: BIDF

 

Tíz nap alatt 30 versenyfilm, köztük több LMBTQ témájú várja a nézőket a hetedik Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF) március 1. és 10. között. Az idén online zajló fesztiválon mutatkozik be többek között az egy magyar szivárványcsalád születéséről szóló Anyáim története című dokumentumfilm Haragonics Sára és Dér Asia rendezésében.

Az online fesztivál egyik előnye, hogy az ország területéről bárhonnan elérhetőek a legfrissebb, fesztiváldíjas alkotások, ráadásul a filmek a premier után a fesztivál végéig, március 10-ig megtekinthetőek. A versenyprogram annyira erős, hogy szinte lehetetlen csak egy-két darabot kiemelni a felhozatalból. Vetítik például a román rendező, Radu Ciorniciuc a Sundance fesztiválon díjazott Otthonom (Acasa, My Home) című filmjét, melynek főhőse az Enache család. A kilenc gyermek és szüleik húsz éven át éltek a természettel tökéletes harmóniában, egy kunyhóban, azonban a hatóságok úgy döntenek, kilakoltatják őket. A gyerekeknek, akik napjaikat addig a természetben töltötték, a városi élethez kell szokniuk, horgászbotjukat mobiltelefonra kell cserélniük, személyiségük átalakulása pedig a szabadságérzetükre és az erős családi kötelékre is kihat.

 

Otthonom / fotó: BIDF

 

Szintén vetítik a Cannes-ban és a Berlinalén többször díjazott, nyíltan meleg rendező, Sébastien Lifshitz filmjét. A Kislány vagyok (Little Girl) főhőséhez a mindennapi életben, az iskolában, a táncórákon vagy akár a születésnapi bulikon a társadalom másképp viszonyul, másképp kezeli őt, mint a hozzá hasonló korú gyerekeket. Sasha ugyanis mindig is tudta, érezte, hogy ő valójában kislány. Arcán ritkán suhan át önfeledt mosoly, nem élheti egy igazi kisgyermek életét, kis felnőttként szinte csak az őt mindenben támogató családjára támaszkodhat, akik folyamatosan küzdenek azért, hogy mások is megértsék és elfogadják gyermeküket.

Láthatjuk a Szovjetunió utolsó vezetőjéről szóló Gorbacsov.mennyország című filmet, amelyben Mihail Gorbacsov a múlt terheit viselő magányos öregemberként ma Moszva külvárosában, egy üres házban éli élete utolsó napjait. A sztriptíztáncos és a tábornok története egy egymástól a lehető legnagyobb mértékben különböző unoka-nagyapa páros mindennapjait mutatja be. Kettejük világa nem is eshetne távolabb egymástól, mégis függ egyikük a másiktól, és kénytelenek különbözőségeik között finoman lavírozni.

Az Isten hozott a Mennyországban! (Some kind of Heaven) az idős amerikaiak földi paradicsomáról, a nyugdíjasok Disneylandjéről nyújt szürreális képet. A széles, biztonságos utcák, a tökéletesre nyírt gyep, és a számtalan izgalmas elfoglaltság mindegyike azt a célt szolgálja, hogy a lehető leginkább kiélvezhessék az aranyéveiket. Bár a többséget magával ragadja a hely csábítása, mindig vannak olyan idős lakók, akiket nem elégít ki ez az utópisztikus, valóságtól elszakadt világ.

 

Isten hozott a Mennyországban! / fotó: BIDF

 

Haragonics Sára és Dér Asia filmje, az Anyáim története a fesztiválon mutatkozik be. Virág parlamenti képviselőként belefáradt a számára kilátástalannak tűnő ellenzéki létbe és otthagyta a politikai pályát. Zenész barátnőjével, Nórával úgy döntenek, hogy gyereket vállalnak, annak ellenére, hogy Magyarországon kifejezetten nehéz az azonos nemű pároknak családot alapítani. Két év bizonytalan várakozás után hírt kapnak egy örökbefogadásra váró roma származású kislányról. A két és fél éves kislány nevelőszülőknél van és jelentősen le van maradva kortársaitól. Nóra és Virág habozás nélkül igent mondanak. Míg Virág ösztönösen ráérez az anya-szerepre, Nóra nehezen találja a helyét a családban. Félelme, hogy a kislánynak nincs szüksége két anyára, alapjaiban kérdőjelezi meg, amit addig önmagáról gondolt. A szülővé válás nehézségei mellett a magyar kormány melegekkel szembeni kirekesztő családpolitikájával is meg kell küzdeniük, amely egyre növekvő mértékben befolyásolja életük és jövőbeli terveik alakulását. Az Anyáim története kapcsán a film készítőivel és Civil Nagykövetével, Pál Mártonnal (Szivárványcsaládokért Alapítvány) beszélgetést is szerveznek.

 

 

A harminc versenyfilm mindegyikét egy-egy Civil Nagykövet képviseli, aki az adott téma ismerője, szakértője. A fesztivál ideje alatt nem csak a dokumentumfilmek készítőivel, hanem a nagykövetekkel is tartanak kerekasztal-beszélgetéseket, ami a fesztivál YouTube-csatornáján is elérhető lesz.

 

További információk és versenyprogram a BIDF hivatalos honlapján.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb