Utazás

Egy leszbikus pár a világ minden országában járt

Rachel Davey és Martina Sebova 2008-ban, egy európai utazáson ismerték meg egymást. Évekkel később az ausztráliai Melbourne-ben kávéztak éppen, amikor sorra vették, hogy az ENSZ által elismert 195 ország és terület közül hányban jártak már akár együtt, akár külön-külön. A szám mindkettőjüket meglepte: 100 felett jártak.

Néhány éve pedig elhatározták, hogy közösen elutaznak a listájukon hátralévő körülbelül 88 országba. Bár a gondolat, hogy viszonylag rövid idő alatt – hiszen az elmúlt négy évet kizárólag ezzel töltötték – ennyi új célpontot kell beutazniuk, kissé ijesztő volt.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rach & Marty🌏 (@veryhungrynomads) által megosztott bejegyzés

 

Azt hiszem, megrémítene, ha minden országot el kellene kezdenem meglátogatni” – mesélte Martina a CNN Travelnek. „Nem hiszem, hogy ez egyáltalán megvalósítható lenne. Gyakorlottnak kell lenned, mielőtt ilyesmibe vágsz„.

Az izgatott páros hamar elkezdte tervezni a nagy utazást, és annyi pénzt spóroltak, amennyit csak tudtak, hogy finanszírozni tudják az előttük álló éveket. Céljuk volt, hogy minden országban körülbelül öt-hét napot töltsenek.

Mielőtt 2018-ban útnak indultak volna, Davey és Sebova, akik ekkor már körülbelül egy évtizede voltak együtt, úgy döntöttek, hogy nem árulják el, hogy egy párt alkotnak, és egyszerűen csak barátokként utaznak.

Ez nagyon természetesen jött” – mondja Sebova, hozzátéve, hogy amikor néhány konzervatív országban vízumért folyamodtak, nem akarták megkockáztatni, hogy megtagadják tőlük a belépést.

Sok olyan országba látogattunk el, ahol még az azonos nemű párok fogalma sem igazán létezik” – teszi hozzá. „És nem akartuk a személyes biztonságunkat kockáztatni„. Úgy viselkedni, mintha egyszerűen csak legjobb barátok lennének, nem jelentett nagy változást, és az emberek gyakran feltételezték, hogy testvérek.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rach & Marty🌏 (@veryhungrynomads) által megosztott bejegyzés

 

Ez soha nem volt nagy probléma” – teszi hozzá Davey. „Soha nem próbáltuk leplezni. Egyszerűen csak nem mondtuk el senkinek.

A páros utazásait a Very Hungry Nomads nevű saját oldalán dokumentálta. Igyekeztek a megmaradt országokat lehetőség szerint földrajzi sorrendben felkeresni, és amennyire csak lehetett, a szárazföldi utazást választották.

Az első új ország, amelyet meglátogattak, Észak-Korea volt, majd a páros Afganisztánba, Szaúd-Arábiába, Bhutánba és Pakisztánba utazott. 2019-ben hat hónapot töltöttek Közép-Afrikában, és elmondásuk szerint a fárasztó buszos utazások egy idő után megviselte őket. „Körülbelül 38 órát töltöttünk buszokon, néha csak járművet váltottunk, és próbáltunk eljutni A-ból B-be” – magyarázza Sebova.

A lányok elmesélték, hogy a legjobb élményeiket olyan helyeken szerezték, amelyekkel kapcsolatban az utazás előtt óvatosabbak voltak. „A szudániak és irániak voltak a legbarátságosabb emberek, akikkel valaha találkoztunk” – teszi hozzá Sebova. „Pedig a legtöbb ember azt feltételezné, hogy ezek az országok nagyon veszélyesek a nemzetközi hírük alapján.” Eritrea, egy kis kelet-afrikai ország és a karibi Dominika szigete is kiemelkedett a többi meglátogatott ország közül.

Sebova szerint az a tény, hogy harmincas éveik végén járó nők, akik nem házasok és nincsenek gyermekeik, némileg ellentmondásosnak bizonyult néhány általuk meglátogatott országban.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rach & Marty🌏 (@veryhungrynomads) által megosztott bejegyzés

 

Vannak kulturális különbségek azzal kapcsolatban, hogy valaki csak nő, és férfi nélkül utazik” – magyarázza. „Néhány vízumot már csak emiatt is megtagadtak tőlünk.”

Davey ausztrál útlevéllel, Sebova pedig szlovák útlevéllel rendelkezik, ami időnként gondot okozott a vízumkérelmek benyújtásakor. „Néha az volt a helyzet, hogy „te itt kaphatsz vízumot, de én nem, ami megnehezítette a dolgunkat” – magyarázza Davey. „De a végén mindig minden megoldódott.

Körülbelül két éve voltak már úton, és már csak 10 ország választotta el őket a céljuk elérésétől, amikor kitört a világjárvány. A páros, akik akkoriban Londonban tartózkodtak, úgy döntött, hogy Ausztráliába repülnek, és az akkoriban érvényben lévő határkorlátozások miatt úgy tűnt, az út hátralévő részét kénytelenek felfüggeszteni.

Ennek ellenére folytatták az utazást, és vettek egy lakóautót, együtt járva be a kontinensnyi szigetországot. „Végül 18 hónap alatt tettük meg a nagy ausztrál kört, és rengeteg időt töltöttünk Queenslandben és Nyugat-Ausztráliában, ami csodálatos volt” – mondja Davey. „A lakókocsinkban éltünk, és nagyon jól szórakoztunk.

Amikor 2022-ben feloldották az ausztrálok utazási korlátozását, kénytelenek voltak megvárni, amíg újra megnyitják a határokat a listán maradt helyeken, amelyek között néhány csendes-óceáni sziget is szerepelt.

Úgy indultunk neki ennek az útnak, hogy úgy gondoltuk, ezt a hatalmas küldetést a 30-as éveinkben fejezzük be” -mondja Sebova. „Aztán a világjárvány idején belecsúsztunk a 40-es éveinkbe, és egy furgonban ültünk, nem volt semmink, és még mindig csak vártunk.

El tudtak utazni az észak-afrikai Líbiába, ahol szintén feloldották a határkorlátozásokat, de sokkal tovább kellett várniuk arra, hogy a végső célállomásuk, a Csendes-óceánon található Kiribati és Szamoa újra megnyíljon.

Kiribati végül 2022 augusztusában oldotta fel a nemzetközi utazókra vonatkozó korlátozásokat, és a pár néhány héttel később el is jutott oda.

Szamoára 2022. november 19-én érkeztek meg – kipipálva ezzel az utolsó országot is listájukon. Eltartott egy darabig, mire felfogták, hogy végre elérték a céljukat.

Szamoa egyszerűen tökéletes célpont volt a befejezéshez” – mondja Sebova. „Volt egy pillanat, amikor ott álltam a világtérkép előtt, és arra gondoltam, hogy ó, Istenem, már minden országban jártunk ezen a térképen.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rach & Marty🌏 (@veryhungrynomads) által megosztott bejegyzés

 

Davey és Sebova hangsúlyozzák, hogy a biztonság kérdésén túl azt is akarták, hogy az utazásukkal kapcsolatos beszélgetések középpontjában az a tény álljon, hogy ők két nő, akik egy ilyen hatalmas kihívásra vállalkoznak, nem pedig az, hogy egy párt alkotnak. Emellett szólt az a tény is, hogy amikor megnézték annak a néhány száz utazónak a listáját, akik a világ összes országában jártak, kifejezetten férfias névsorral találkozak.

Olyan kevés nőt látni az utazásnak ebben a kalandosabb verziójában” – tette hozzá Sebova. „Mi így próbáltunk ezen változtatni, valamint más nőket is inspirálni azzal, hogy megmutatjuk, hogy a világ nem is olyan ijesztő hely.

Most, hogy végre elérték a céljukat, Davey és Sebova azt mondják, nem tervezik, hogy letelepednek, és addig folytatják a nomád életmódot, ameddig csak lehet. Jelenleg egy thaiföldi utazást terveznek, és remélik, hogy még az év folyamán ellátogatnak Indonéziába.

Mindig is a pillanatnak éltünk” – mondja Davey. „A folyamatos mozgás mindkettőnket boldoggá tesz. Szóval ezt fogjuk tenni. Nem tervezünk túlságosan előre. Soha nem is terveztünk.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin