Hírek

Egy kutató szerint a Biblia eredetileg nem is tiltotta a homoszexualitást

A vezető bibliakutató, Idan Dershowitz feltételezése szerint a Biblia sokat citált mondata, miszerint “Férfival ne hálj úgy, ahogyan asszonnyal hálnak. Utálatosság az” évszázadokkal később kerülhetett a szövegbe, mint ahogy azt eredetileg írták.

 

 

Dershowitz a The New York Times-ban megjelent véleménycikkében úgy véli, mindez arra utal, hogy a homoszexualitás nyílt tiltása nem állt a Biblia szerzőjének szándékában.

A Leviták könyve (Lev 18,22) az évszázadok során túl sok szenvedést okozott az LMBTQ embereknek. A Bibliának ezt a részét használták – és használják még ma is sokan – diszkriminációra, és ez alapján üldözték aktívan az LMBTQ embereket az idők során.

Csakhogy Dershowitz szerint az azonos nemű kapcsolatok “utálatosságként” való megbélyegzését biztosan később adták hozzá.

“Sok ősi szöveghez hasonlóan a Leviták könyvét is egy hosszú időszak folyamán, fokozatosan írták, és biztosan nem egyetlen személy. Több kutatónak is az a véleménye, hogy a hivatkozott részt egy viszonylag késői szerző írta hozzá, akár egy évszázaddal is később, mint hogy a könyv legrégebbi részeit megalkották.”

Dershowitz feltételezései szerint a Leviták könyve egyáltalán nem foglalkozott a konszenzuson alapuló homoszexualitással, ennek bizonyítéka szerinte az, hogy a kérdéses mondat egyszerűen nem illik bele az egész szöveg kontextusába.

Hiszen a Leviták könyvének parancsai mind a rokonokkal való kapcsolatra vonatkoznak, van azonban két kivétel, ami nem követi a többi mondat hasonló szabályait. A család elleni bűnökkel foglalkozó rész átírása Dershowitz szerint tudatosan történt.

A Leviták eredeti szövege – aminek többes jelentése a magyarra való fordítás során jórészt elvész -, korabeli szóvirágokkal, szemérmesen fogalmazva a homoszexualitást csak rokonok között tiltotta Dershowitz szerint. Csakhogy a kivétel erősíti a szabályt: a kutató értelmezése alapján ha eredetileg csak értelemszerűen rokoni relációban volt tiltott, és ezt tartották fontosnak leírni, akkor az azt jelenti, hogy egyébként a nem rokonok közötti homoszexulaitás nem tartozott a tiltott kategóriába.

“A kései szerző szándéka, hogy ezeket az eredeti törvényeket semlegesíti azzal, hogy betold két új darabot, azért szerencsés, mert így elég nyomot hagyott maga után, amivel észrevehető az átdolgozás.”

 

A kutató egy erős mondattal foglalja össze a felfedezés jelentőségét:

“Csak elképzelni tudjuk, mennyivel más lett volna a civilizáció története, ha a Leviták eredeti verziója kerül bele a bibliai kánonba.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin