Egészség

Egy kutatás szerint a meleg férfiak kétharmada nem használt gumit a legutóbbi szeretkezésnél

523 meleg és biszexuális férfi megkérdezésével végzett felmérést a brit FS magazin és a szexuális szokásaikról szóló eredmény mellbevágó. Eszerint a válaszadók 65 százaléka nem használt óvszert a legutóbbi anális közösüléskor.

A döntés számos okra visszavezethető. Egyrészt vannak, akik hosszútávú párkapcsolatban élnek és abban egyeztek meg, hogy nem védekeznek. Mások pedig szimplán nem beszélnek erről partnerükkel, vagy az aktus elején, esetleg közben ragadja el őket a hév és mondanak búcsút a biztonságos szexnek.

Egy 29 éves válaszadó például kifejtette, hogy párjával körülbelül két hónapja ismerkednek és egyszer sem használtak még óvszert, de nem is beszéltek róla. Nincsenek ezzel egyedül. A válaszadók 27 százaléka állította, hogy rizikós a szexuális élete.

A legnagyobb arány, 32 százalék azt állította, hogy bár legutóbb nem védekezett, de tisztában volt vele, hogy partnere HIV-negatív. Vannak azonban olyanok is, akik negatívként szívesebben fekszenek le olyan HIV-pozitív férfival, aki egyrészt tisztában van státuszával, másrészt gyógyszeres kezelés alatt áll és így kimutathatatlan a vírusszáma, tehát nem fertőz tovább. 11 százalék pedig egyáltalán nem gondolt a kockázatokra és következményekre, amikor óvszer nélkül feküdt le legutóbbi partnerével.

A HIV azonban közel sem az egyetlen nemi úton terjedő betegség – és tegyük hozzá, hogy nem is ezt a legkönyebb elkapni. A válaszadók 20 százalékának volt már klamídiája, 18 százaléknak trippere (gonorrhea), valamint 12% szifilisz, 6% HPV és 6% herpesz miatt is kénytelen volt kezeltetni magát.

Previous post

Hivatalosan is Izland a legkevésbé homofób ország az OECD-tagországok közül

Next post

Az abszint szentélye a belvárosban