Kultúra

Egy iráni-finn leszbikus pár vígjátékával itt a Finn Filmnapok

Teemu Nikki vígjátékának főszereplői, Susanna Pukkila és Almila Bagriacik / fotó: Scanbox Entertainment Finland

 

Tegnap elkezdődött a tizedik Finn Filmnapok, amelynek programjában idén is több LMBTQ témájú alkotás érkezik. A finn filmgyártás legszínesebb darabjai február 10-ig az ország teljes területén elérhetőek – a hétnapos fesztivál ezúttal ugyanis online formában kínálja programját a tavmozi.hu-nak köszönhetően. A FinnAgora szervezésében különböző történetek elevenednek meg dokumentumfilmek, nagyjátékfilmek, valamint rövidfilmek formájában. Ráadásul két alkalommal streamelt alkotói beszélgetéseket is követhetnek majd az érdeklődők.

A filmeket minden esetben magyar és angol felirattal vetítik.

 

A Finn Filmnapok mára már szerves része a hazai mozis eseményeknek, amelyek idején bepillantást nyerhetünk a finn kultúra és élet világába a filmnézés élményén keresztül. Az időszak alatt közelebb kerülhetünk a finn emberek mindennapjaihoz, megismerhetjük a gondolkodásukat, humorukat és közben olyan, esetenként a nem finnek számára szokatlan világba csöppenhetünk bele, amely erős gondolkodásra készteti a nézőt.

A bőséges programból mi most két darabot emelnénk ki. Különösen érdekesnek ígérkezik február 6-án Teemu Nikki vígjátéka, a Nimby. Ismerkedjünk meg Mervivel és Katával, az iráni-finn leszbikus párral, a tolerancia megtestesítőivel. Helyezzük őket egy finn kisvárosba, ahol Melvi szüleinél vannak látogatóban, és ahol találkozunk még egy meleg lelkésszel és rasszista feleségével, egy menekültpárti iráni aktivistával, egy német túlféltő testőrrel, és egy pacifistával, aki kitiltja a házából a politikai és vallási témákat – és kész is a nem mindennapi olvasztóüst. Vegyük őket körül még néhány helyi szélsőjobboldali aktivistával és pár menekülttel, és a keverék máris robbanásveszélyes!

 

NIMBY (Not In My Backyard) by Teemu Nikki from european film promotion on Vimeo.

 

Február 8-án a Kelet című dokumentumfilm rávilágít arra, hogy nem könnyű Finnországban fekete transznemű nőként élni: a rasszizmus és a transzfóbia mélyen gyökerező jelenség a finn társadalomban.
Kelet Finnországban él, messze manchesteri családjától. Finnországi életét gyakran érzi magányosnak, annak ellenére, hogy ott van neki szobatársa, lelki társa és legjobb barátja Lola, a másik szomáliai transznemű nő.

 

 

Az online vetítések során a február 5-i rövidfilmes szekció segítségével közelebbről is megismerhető a finn kultúrkör és a benne élő emberek gondolkodása és mindennapjai.

A fesztivál ideje alatt két online beszélgetést tartanak a szervezők. Február 5-én 14.00 órakor Jenni Toivoniemi rendező-forgatókönyvíróval beszélgetnek, aki a fesztivál nyitófilmjét és a Force of Habit című darab hat epizódjának egyikét is rendezte. Február 6-án 14.00 órakor Ulla Heikkilä rendező-forgatókönyvíróval beszélgetnek a február 7-én látható Eden című film készítéséről, és annak kreatív folyamatairól. A beszélgetéseken való részvétel részleteit a finnagora.hu weboldalon és a Filmnapok Facebook oldalán teszik közzé.

A teljes programot keressétek a tavmozi.hu oldalán!

A Filmnapok jubileumi éve nem zárul le a fesztivállal, az érdeklődők egész évben láthatnak finn filmeket. Elsőként egy dokumentumfilmet mutatnak be márciusban Alvar és Aino Aalto-ról a Budapesti Építészeti Filmnapok fesztivál együttműködésével. Ezen kívül tavasszal és ősszel is folytatják a finn klasszikusok bemutatását a távmoziban angol felirattal.

A FinnAgora Finnország 17 kulturális és tudományos intézetének egyike. A 2004-ben alapított intézmény fő célja, hogy elősegítse a finn művészek, tudósok, gazdasági- és társadalmi szereplők közép-európai megjelenését. A FinnAgora tehát alapvetően közvetítőszervezet, melynek tevékenysége a finn kulturális, tudományos és gazdasági élet szereplőinek kiváló ismeretén, valamint a finn, a magyar és a nemzetközi szervezetekkel való szoros együttműködésen alapszik.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb