Egészség

Egy hónapra vegán lettem, aztán elmentem egy nagylaborra

Harminc napra elhagytam a megszokott, komfortos, húsevő konyhát és növényi étkezésre váltottam. Nem mondom, voltak az elején fejvakargatós pillanatok, de elég jól belejöttem a végére. A saját tapasztalataim alapján is javaslom mindenkinek, hogy néha igenis váltson növényevő üzemmódra.

Januárban növényi étrendre váltottam. Egy hónapig nem ettem húst és semmilyen állati eredetű élelmiszert. Amikor belevágtam a kihívásba, igazából a kíváncsiság vezérelt. Funkcionális személyi edző vagyok, így rengetegen fordulnak hozzám táplálkozási kérdésekkel is, az elmúlt fél évben pedig kifejezetten sokan érdeklődtek a vegánság iránt. Rengeteg cikket lehet olvasni a neten, és persze jelennek meg sorban különböző dokumentumfilmek is, amelyek vagy a vegánság mellett szólnak, vagy éppen ellene. Nehéz átlátni ezen az ellentmondásos felhőn, így én mindig a saját tapasztalataim alapján adok tanácsot. Most megosztom veletek is az élményeimet.

Általánosságban fontos tudni, hogy kritikusan vélekedtem a vegánságról, és nem értettem, hogyan lehet minden tápanyagot, főként a fehérjét megfelelő mennyiségben bevinni húsevés nélkül. Teljesen meglepett ez az egy hónap, testileg és lelkileg is jót tett egy kicsit szüneteltetni a húsokat, és ilyen kreatív, színes konyhát vezetni.

 

 

Igazán jó, finom és új ízek

Azzal, hogy nem ettem húst, tojást és tejtermékeket, szinte minden étkezést teljesen át kellett alakítanom. Sok izgalmas receptet próbáltam ki, rengeteg új ízzel ismerkedtem meg – igazán változatosan étkeztem. Kölcsönkértem pár vegán receptkönyvet, de leginkább az internetről inspirálódtam, és persze kísérleteztem.

Testi egyensúly

Az egyik legfontosabb, amit edzőként én nagyon szerettem a vegánságban, hogy sanyargatás nélkül lehet jókat enni. Ha tudod tartani a heti két alkalom mozgást és mersz kísérletezni, tehát nem ragadsz le a krumplistészta mellett, akkor bizony beáll a súlyod a neked megfelelő szintre és elindul a felesleges zsír olvadása. Ehhez persze azért az is kell, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket és gabonaféléket, hüvelyeseket részesítsük előnyben. A testi egyensúlyhoz hozzátartozik, hogy energikusabb voltam, és kellemesen jóllaktam mindig, hiába ettem látszólag „nehezebbet”.

Az egészségünk

Szándékosan ezt hagytam a végére, mert szerintem ez a pont mindenekfelett áll.
Elmentem egy teljes nagylaborra, mielőtt elkezdtem a vegánságot, és persze a vegán hónap végén is, hogy lássam, milyen változások mutatkoznak csupán egyetlen hónap alatt. Az eredmény számomra megdöbbentő volt, méghozzá azért, mert az orvosok szerint örökletesen magas a koleszterinem, ami az esetemben 9,4-et jelentett a legutóbbi vérvételen. És persze ami örökletes, azzal nem kezdünk semmit, elfogadjuk, megnyugszunk, és továbblépünk. Én eddig sem hittem ebben igazán. Az én véleményem, hogy lehet hajlamot hozni a szülőktől, de nagyban befolyásolja az örökletesség mértékét a közeg, amiben felnőttünk. A szokások, amiket láttunk, beleivódtak a rendszerünkbe, és mi is azokat visszük tovább. És ebben az étkezési szokások is iszonyatosan erősen jelen vannak. Természetesen nem akarok szembemenni az orvostudománnyal, tisztában vagyok azzal, hogy ez egy bonyolult dolog; én csak azt mondom, hogy az örökletes koleszterinem egy hónap alatt lement 7,4-re. Ami azért nagy szó, mert eddig nemigen mozdult meg, pedig próbálkoztam már pár diétával, ráadásul rendszeresen sportolok már egészen kicsi korom óta. Az esetemben így látható változás állt be, amit a vérképem is visszaigazolt, amikor tényleg teljesen életmódot váltottam.

Hogy mi volt a legnehezebb? A reggelik… Imádom a tojást. Minden mást viszont nagyon élveztem. Kicsit szomorú is voltam, hogy vége van. Úgy érzem, leszek még vegán, talán egyszer örökre. Addig is legyetek jók és persze mindig mozgásban!

Majer Reni

Instagram: @majerreni

Ez a cikk a Humen Magazin 2021/2. számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb