Itthon

Egy héten át tévécsatornák sugározzák itthon az elfogadást hirdető kisfilmet

Fotó: Tuba Zoltán / kepszerk.hu

 

Az idei pride hónapra időzítve egy héten át a tévénézők is találkozhatnak az „Én is ember vagyok” társadalmi figyelemfelhívó kampány kisfilmjével.

Az RTL csatornán futó Fókuszban Erdei Zsolt, a Humen ügyvezetője is beszélt a kezdeményezésről. (Az adás visszanézhető az RTLMost oldalán az alábbi linken, a műsor 35:43-tól foglalkozik ezzel a témával.)

Azonban nem csak egyetlen műsor erejéig került szóba az elfogadás: a kereskedelmi adóhoz tartozó csatornákon ugyanis, mint például a Cool, az RTL+, RTL II, stb., július 2-ig a figyelemfelhívó kisfilm is rendszeresen adásba kerül.

Még májusban indította önkormányzatokkal, nagykövetségekkel, médiumokkal és cégekkel összefogva az „Én is ember vagyok” kampányt az idén tíz éves Humen. A szervezők fontosnak tartják felhívni a figyelmet arra, hogy senkit sem bánthatunk – szavakkal sem – a szexuális vagy nemi identitása miatt – mert ő is ugyanolyan ember, mint mindenki.

 

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) 140 ezer LMBTQ embert kérdezett meg legutóbbi felmérése során. A tavaly publikált eredményekből kiderül, hogy egy év alatt a magyar LMBTQ emberek 49 százalékát éri valamilyen diszkrimináció.

 

Az „Én is ember vagyok” kisfilmjében magyar LMBTQ emberek arccal vállalva meséltek életük egy-egy olyan meghatározó élményéről, amelyben bántalmazták őket az identitásuk miatt. A kisfilmen túl a kampány plakátjaival a város több pontján találkozhattunk már: például Terézváros polgármestere nyitotta meg a homofóbia elleni kiállítást, a plakátok Ferencvárosban is láthatóak voltak – ezeket később pótolni őket, miután szélsőjobboldali aktivisták letépték azokat.

A kampány keretében készült kisfilm szereplőihez hasonlóan bárki megoszthatja a saját történetét. Ez az alábbi linken lehetséges, a beérkező történeteket pedig rendszeresen közzétesszük a Humen Online felületein (a legutóbbiakat megtaláljátok a cikk végén), míg a közösségi médiában az #enisembervagyok hashtag használható, de akár profilkép-keretet is beállíthatunk magunknak.

 

 

 

Amikor a kollégiumi vezető dobja ki az éjszakába a meleg diákokat

Névtelen és arc nélküli kommentek – Az online bántalmazásnak nincsenek határai

A megalázó élményt és a megkülönböztetést a tánccal társítottam – Én is ember vagyok!

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb