Nagyvilág

Egy helyen az összes ország, ahol törvényes az azonos nemű párok házassága

Több mint két évtized telt el azóta, hogy Hollandia 2001-ben – a világon elsőként – megvalósította a házassági egyenlőséget. Ma pedig már több mint 30 országban házasodhatnak törvényesen az azonos nemű párok.

E jelentős előrelépés mellett számos országban – így hazánkban is – csak a bejegyzett élettársi kapcsolatot ismeri el törvény. De olyan országok is vannak, ahol a törvények nem egységesek az ország teljes területére nézve, míg máshol a törvény kifejezetten bünteti az azonos neműek közötti szexuális tevékenységét.

Az azonos nemű párok házasságának legalizálása a legjellemzőbb módon törvényhozás útján történt, mint például Belgiumban, Kanadában, Ausztráliában és Írországban – utóbbi kettő esetében sikeres népszavazás előzte meg a parlamenti döntést. Másutt, mint például az Egyesült Államok és Costa Rica estében, bírósági döntés eredményeként legalizálták.

Bő egy héttel ezelőtt egy népszavazásnak köszönhetően Kuba is csatlakozott a házassági egyenlőséget megvalósító országokhoz, így érdemes számot vetni, kronológiai sorrendben hol és mikor történt meg ugyanez az elmúlt 20 évben.

2001: Hollandia

2003: Belgium

2005: Spanyolország, Kanada

2006: Dél-afrikai Köztársaság

2009: Norvégia, Svédország

2010: Portugália, Izland, Argentína

2012: Dánia

2013: Brazília, Franciaország, Uruguay, Új-Zéland

2014: Anglia, Wales, Skócia

2015: Luxemburg, Amerikai Egyesült Államok, Írország

2016: Kolumbia

2017: Finnország, Málta, Németország, Ausztrália

2019: Ausztria, Tajvan, Ecuador

2020: Észak-Írország, Costa Rica

2022: Chile, Svájc, Szlovénia, Kuba

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin